Política

Pintat aposta per la 'tercera via' però demanarà l'aval d'UL

El polític admet que el projecte genera “il·lusió”, tot i que avança que el sotmetrà a votació en un congrés que se celebrarà a finals d’aquest mes

Pintat aposta per la 'tercera via' però demanarà l'aval d'ULARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Pintat jugarà la carta de la tercera via. Després de les darreres informacions publicades les últimes hores sobre l’apropament amb els exliberals d’Escaldes-Engordany descontents del pacte entre el PS i L’A, i membres de Virtus Unita Fortior, el president del grup mixt va admetre ahir durant la recepció de la festa nacional d’Espanya, que el projecte que es vol iniciar genera “il·lusió” dins del grup parlamentari.

Josep Pintat, però, vol anar pas a pas i és partidari de consultar la militància d’UL abans d’avançar en el plantejament. De fet, segons va afirmar ell mateix, a finals d’aquest mes UL celebrarà un congrés per obtenir l’aval dels integrants de la formació, i a partir d’aquí s’acabarà de concebre la seva aposta. “Quan es materialitzi es farà públic, però mentrestant no avancem més”, va manifestar Pintat, que alhora va ironitzar sobre les informacions que s’han publicat els últims dies sobre el seu projecte. “És un tema que està de moda, sembla que hagi començat la carrera a no-sé-on i ara del que es tracta és d’intentar acabar la legislatura”, va dir.

Pintat assegura que la seva “predisposició” per encapçalar la llista “pot ser-hi”, i que la decisió final dependrà de les “reflexions personals, polítiques i familiars”. El president del grup parlamentari mixt va donar a entendre que aquesta meditació ara mateix “està bastant avançada”. “Vull parlar amb la gent que m’ha donat suport”, hi va afegir. De totes maneres, creu que el final de legislatura serà intens i que ara el grup parlamentari també ha de fer front als textos legislatius que entren a tràmit parlamentari.

Critica la falta d’estudis

D’altra banda, Josep Pintat també va lamentar que el Govern no hagi fet els estudis d’impacte sobre què suposaria un acord d’associació amb la Unió Europea. El polític sosté que cal aturar les negociacions, perquè tant Andorra com les institucions comunitàries passaran per processos electorals, però que en tot cas “això no vol dir aixecar-se de la taula”. “Els estudis d’impacte ja haurien d’estar fets”, va observar el representant lauredià, que considera que l’executiu ara mateix s’ha quedat “sol” en la qüestió europea.

Pintat va recordar que hi ha col·lectius i associacions empresarials “que tampoc veuen clar” l’acostament amb Brussel·les, i va voler deixar clar que en cap cas es pretén assolir un acord d’associació de la manera com ho està fent el Govern.

ESPOT, PENDENT DE LA REFLEXIÓ FINAL

Xavier Espot assegura que ha d’acabar de reflexionar l’oferta per ser el candidat a cap de Govern per DA. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va expressar ahir que malgrat que ja feia mesos que sabia que la proposta de succeir Toni Martí se li podia fer, la “reflexió encara no ha arribat al seu terme”. Espot va assegurar que vol acabar de “copsar diverses opinions autoritzades”, però en tot cas no creu que el procés “es demori gaire”. “Crec que la setmana que ve o la pròxima estaré en disposició de comunicar al partit si accepto aquest oferiment”, va dir.

VIRTUS S'UNEIX AL REBUIG A L'ACORD AMB LA UE

El grup d’opinió Virtus Unita Fortior es va unir ahir al refús manifestat per Josep Pintat a l’acord d’associació amb la Unió Europea. La plataforma va alertar en un comunicat del “col·lapse total del país, i per molts anys”, que es podria produir arran de l’acord que el Govern està negociant amb la UE. El grup d’opinió fa una crida a través de la qual “demanem i exigim al Govern, i a tota la classe política, fer una pausa en el procés negociador per analitzar detingudament les exigències de la UE”. Virtus va anar més enllà en la crítica i va recordar els efectes negatius per al sistema financer d’haver signat l’acord monetari amb la UE “que encara estem patint”. El grup conclou que “a simple vista, les exigències són moltes i els beneficis minsos” i per tant cal aturar el procés. Va instar tots els partits a pronunciar-se.

tracking