Turisme

Alta ocupació hotelera i llargues cues en l'inici del pont del Pilar

Les associacions del sector apunten que els establiments d’Andorra la Vella i Escaldes estan complets i que els de les parròquies altes superaran el 90%

Alta ocupació hotelera i llargues cues en l'inici del pont del PilarFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hotelers preveuen un ple quasi absolut a tot el país aquest cap de setmana, coincidint amb el pont del Pilar espanyol. El ple està garantit a les parròquies centrals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, però segons apunten les patronals del sector, també ho estarà a les parròquies altes i fins i tot a Sant Julià de Lòria, encara que, afirmen, caldrà tenir en compte que alguns establiments estan tancats. Des de la Unió Hotelera (UHA), el president, Carles Ramos, manifesta que és una de les darreres oportunitats d’omplir els hotels abans que comenci la temporada d’hivern i, per tant, viuen satisfets aquests dies. “Serà un pont molt bo per a nosaltres. Ja sabíem que les parròquies centrals s’omplirien però tenir una ocupació que superi el 90% a la resta del país ens reforça per afrontar els que han de ser els millors mesos de l’any.” Per la seva part, Cristina Canut, d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), confirma les dades del seu company i afegeix que l’increment de reserves es va començar a notar la nit de dijous. “Les nostres dades ens donen un ple a la capital i Escaldes i dijous ja estàvem al 50%, és a dir, que serà un molt bon cap de setmana”. Canut no podia donar dades de les parròquies altes “perquè allà sabem que hi ha hotels tancats, però pel que diuen tindran una bona ocupació”.

Ramos explica les bones xifres de les parròquies altes pel perfil diferenciat del turista que arriba al país i que no tan sols busca les compres a Meritxell i Carlemany, sinó també la muntanya. “Fa anys que es treballa per diversificar el perfil de qui ens visita i cada vegada hi ha més activitats de senderisme o bicicleta de muntanya que els és atractiu, tot i així mantenim també el turista de compres”. Les dues entitats creuen que el darrer cap de setmana d’estiu de Vallnord ajudarà a omplir els hotels de la Massana.

Millor els ponts de tres dies

Una de les raons per les quals els hotelers expliquen l’arribada massiva de turistes és perquè el pont del Pilar només ocupa tres dies i no quatre. Segons afirmen, “si el dia de festa hagués estat dimarts o dijous, en lloc de divendres, no tindríem aquestes xifres perquè quan són més llargs, la gent opta per aprofitar-los més, sigui viatjant o descansat”. Ramos també s’apunta a aquesta teoria. “Si fossin quatre dies és molt probable que no arribéssim al ple total, però en ser molt concentrat, la punta de feina és molt superior.” Canut hi afegeix que cal aprofitar aquest any “perquè em sembla que el pròxim no en tindrem gaires de ponts, perquè molts dies de festa seran en dissabte”. Finalment, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra es mostra molt satisfeta per les dates d’enguany perquè “tal com ha caigut és com tenir dos dissabtes seguits.”

RETENCIONS DE 20 QUILÒMETRES PER ENTRAR AL PAÍS

El departament de Mobilitat va informar que les cues per accedir al país ahir per la frontera del riu Runer van arribar als 20 quilòmetres en alguns moments. Concretament es van acumular retencions durant bona part de la tarda i a l’N-145 es van registrar aturades de 9,5 quilòmetres; 5,5 més a l’N-260 i 2 més a l’entrada d’Organyà. A més, cal sumar-hi les cues que es van formar a l’entrada de Sant Julià de Lòria, que es van allargar 3,5 quilòmetres. Des del departament van informar que les primeres retencions van tenir lloc a les deu del matí a l’N-145, que és la via que es va col·lapsar abans. Al migdia ja es va detectar que l’N-260 també estava plena, així com l’entrada a la parròquia laurediana. A mesura que avançava la tarda la situació es va anar normalitzant en aquesta zona però les cues de vehicles aturats es van traslladar a la CG-3 a l’entrada de la Massana i a la CG-2 a la del Tarter, però en sentit sud. Des de Mobilitat van atribuir aquestes últimes retencions a la distribució dels carrers del poble. No hi va haver problemes a la frontera francoandorrana. El cap d’àrea del departament, Jaume Bonell, va fer una estimació dels vehicles que entraran al país i els va xifrar en uns 40.000. Segons va apuntar, la nit de dijous ja hi van accedir uns 10.000, fet que no s’havia previst i que va generar algunes dificultats. A més, va recordar que les obres que s’estan fent en vies importants, com ara a l’avinguda Tarragona, van ajudar a incrementar el trànsit lent. Respecte a l’operació tornada, Mobilitat preveu que hi hagi situacions complicades, especialment diumenge, tot i que no descarta que qualsevol dels dies es puguin produir retencions, per això recomanen que si algú les vol evitar surti abans de les quatre de la tarda o bé s’esperi fins a les nou de la nit. De fet, ahir a partir de les set de la tarda ja hi havia un quilòmetre i mig de retencions per sortir del país.

Alta ocupació hotelera i llargues cues en l'inici del pont del Pilar

tracking