salut

Brugada alerta del risc de les ultra trails perquè “no tothom és Kilian Jornet”

El cardiòleg català afirma que un elevat “nivell d’autoexigència” pot causar problemes cardíacs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El boom recent dels corredors a les curses de muntanya és més que evident. Cada vegada més persones es proposen com a objectiu completar una de les diverses i exigents competicions que se celebren, algunes al Principat, a través de la muntanya. Així ho va explicar ahir el prestigiós cardiòleg català Ramon Brugada, que va subratllar que “l’esport és saludable” però que “molta gent no està preparada” per a uns nivells d’exigència que poden provocar problemes cardíacs i, fins i tot, la mort sobtada.

Durant la ponència sobre mort sobtada en l’esport, en el marc del segon Cicle d’actualització en hipertensió arterial i risc vascular de l’hospital de Meritxell, el cap de cardiologia de l’hospital Josep Trueta de Girona va alertar que “ens estem tornant una mica bojos”. De fet, Brugada va alertar que molts participants a les ultra trails volen emular l’atleta Kilian Jornet. Un fet que, va afegir, comporta “un risc evident” per a la salut. “No tothom és Kilian Jornet, però tothom voldria ser-ho. Tothom ho intenta, però no és la realitat”, va remarcar.

En aquest sentit, Brugada va posar l’accent que “el problema que hi ha amb l’esport actualment és que ara qui no corre mitja marató cada mes no compta”.

“Hem arribat a un nivell d’autoexigència molt i molt elevat i això evidentment vol dir més risc per a la gent que no està preparada”, va emfatitzar, i va apuntar que “18 hores corrent per la muntanya, les cabres sí, la gent normal del carrer no, és una realitat”. Per aquest motiu, el doctor català va apuntar la importància de realitzar revisions i proves mèdiques, especialment en el cas dels esportistes d’elit, per evitar morts sobtades.

“El que no pot ser és que hi hagi gent que està corrent maratons o curses de muntanya que no hagi anat mai al metge perquè simplement es troba bé”, va dir, al temps que va afegir que “després en les proves els detectes que tenen a dins una bomba de rellotgeria”. Precisament, Brugada va insistir en la necessitat “de conscienciar la gent”.

Institut Brugada

Respecte a les possibilitats d’arribada de l’Institut Brugada al Principat, el doctor català va manifestar no saber-ne res. “Això es va parlar fa uns anys i si ho porta, ho porta el meu germà”, va dir, al temps que va afegir que estan “encantats de col·laborar”.

Brugada alerta del risc de les ultra trails perquè “no tothom és Kilian Jornet”

tracking