política

Pintat lidera amb una dura carta el rebuig a l'acord amb la UE

El polític d’Unió Laurediana acusa el Govern a la missiva de negociar a esquena de la ciutadania amb
la UE

Pintat lidera amb una dura carta el rebuig a l'acord amb la UE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Pintat ha fet aquesta setmana el pas definitiu per convertir-se en el líder de tots els opositors a l’acord d’associació amb la Unió Europea. El líder de l’oposició va entregar una duríssima carta al ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, i a l’eurodiputat espanyol Juan Fernando López Aguilar, coincidint amb la visita que van fer a Andorra. La carta és un atac frontal a l’acord, a la negociació i a com ha estat actuant el Govern. Sense ser decisiu, l’atac del lauredià posa un oceà de distància amb els demòcrates. Membres de l’executiu i del grup parlamentari es van molestar en considerar que aprofitar la visita oficial d’un ministre espanyol per entregar una carta antieuropea i on es crítica el Govern del propi país estava fora de lloc. Pintat signa la missiva com a màxim representant d’Unió Laurediana i Independents de la Massana (Ciutadans Compromesos), deixant entendre que el posicionament d’aquests dos grups és totalment contrari a l’acord quan precisament són les dues formacions amb les quals els demòcrates volien negociar la coalició per als comicis de la primera vinent.

L’atac de Pintat a l’acord i a l’executiu s’estén a múltiples fronts. Estima “desproporcionada i sense precedents la previsió, en el capítol institucional de l’acord d’associació, de cessió d’àmbits importants de la sobirania andor­rana a les institucions de la Unió”. Segons Pintat, “la cessió de sobirania prevista, que afectarà parcel·les significatives dels poders executius, legislatius i judicials andorrans, no té precedents en altres acords d’associació ni respecta el principi d’igualtat de drets i obligacions entre les parts contractants”.

Rebutja la moratòria al tabac

El polític lauredià ataca de forma molt concreta l’acord embastat sobre el tabac, que preveu una moratòria de trenta anys abans que passi a ser un producte regulat com la resta. Considera “insatisfactòria i altament costosa la renúncia imposada a Andorra”, a sectors importants de l’economia andorrana, “la indústria tabaquera i, per tant, ens oposem al projectat sistema d’eliminació progressiva de les franquícies i altres beneficis duaners”. En aquest camp, Pintat considera que Andorra “es veu sotmesa, en la declaració política signada irregularment pel Govern, a un mecanisme de control i verificació unilateral per part de les institucions de la UE”. El rebuig a l’acord s’explica perquè “en aquestes condicions els andorrans no volen embarcar-se en una transformació macroeconòmica sense saber el seu port de destinació, ni estar informats sobre el cost econòmic i social d’aquesta transformació”. Considera que el Govern busca amb aquest acord la “conveniència amb calendaris electorals oportunistes”. L’andanada potser més dura contra l’executiu arriba amb l’acusació de negociar l’acord d’associació “a esquena de la ciutadania i sense transparència ni informació concreta”. Aquestes formes d’actuar, segons el líder de l’oposició, “han generat gran descontent, temor i incertesa com demostren les múltiples declaracions i escrits que els diversos sectors socials i industrials andorrans han dirigit al Govern demanant informació que el Govern denega”. Pintat acaba demanant a Borrell i Aguilar que trametin “aquest sentir dels andorrans” a Espanya i a Europa, i que es revisin i es reequilibrin les negociacions.

L'EMPRESARIAT TRAMET ELS DUBTES SOBRE L'ACORD

Els representants dels empresaris que es van reunir amb els europarlamentaris que van visitar Andorra aquesta setmana van trametre la incertesa i els dubtes que tenen sobre l’acord d’associació. Sense la contundència de Pintat, l’empresariat va posar de manifest que és imperatiu protegir algunes especificitats andorranes que són imprescindibles per a l’economia. Van comunicar, segons fonts properes a la trobada, també que molts empresaris no veuen que els beneficis de l’acord puguin compensar les cessions que s’hauran de fer. Un altre punt destacat va ser l’explicació respecte que es considera que s’està anant massa ràpid i que hi ha molts punts sobre els quals s’ha generat incertesa.

tracking