relacions internacionals

Torra demana per carta la mediació de Martí

El president de la Generalitat envia una carta a diversos líders mundials

Torra demana per carta la mediació de MartíEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va enviar una carta a diversos líders mundials sol·licitant la seva mediació per resoldre el conflicte obert entre les forces independentistes i el govern central del país veí. En concret, Torra va enviar la missiva al president espanyol, Pedro Sánchez, el 26 de setembre passat amb còpia a una quarantena de polítics, en la qual demana a l’executiu socialista autoritzar una mediació internacional “sense precondicions” tan aviat com sigui possible. El cap de Govern, Toni Martí, és un dels representants als quals Torra va escollir per adreçar la carta.

El president català també va fer arribar aquest missatge a altres líders mundials, com ara el president dels Estats Units d’Amèrica, Donald Trump, la cancellera alemanya, Angela Merkel, o el president xinès, Xi Jinping, així com al Papa Francesc o a dos països sensibles a les peticions dels independentistes, Kosovo i Ucraïna. En aquest sentit, Torra aposta per la mediació exterior amb la finalitat de trobar una “resolució pacífica de la situació” i així “evitar una crisi europea”.

“Referèndum legal i vinculant”

A la missiva, escrita en anglès, Quim Torra assereix que l’objectiu de la Generalitat no és assolir la independència de manera “immediata”, sinó que és aconseguir que es respecti la voluntat del poble català “a través d’un referèndum legal, vinculant i just, en el qual ambdues parts es comprometin a acatar el resultat”.

“A condició que els líders [a la presó o fugits a l’estranger] hagin estat posats en llibertat, el bàndol català està llest per explorar totes les opcions possibles amb Madrid”, assegura Torra, que finalitza l’escrit demanant, “pel bé de tots, una transició acordada”.

tracking