tributs

Polèmica petició de les dades fiscals del pilot Jorge Lorenzo

L’esportista resideix i tributa fiscalment a Suïssa i pot oposar-se a l’entrega a Espanya

Polèmica petició de les dades fiscals del pilot Jorge Lorenzo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha citat a través del BOPA el pilot de MotoGP Jorge Lorenzo Guerrero per comunicar-li que s’ha rebut una demanda d’informació fiscal per part de les autoritats tributàries espanyoles. El pilot té de deu dies hàbils des d’ahir per personar-se (o per delegació) a l’edifici administratiu o contactar amb la sceretaria d’Estat d’Afers Financers Internacionals perquè li notifiqui la petició. La citació publicada recull que “si un cop transcorregut el termini esmentat la persona concernida no hagués contactat amb la secretaria d’Estat d’Afers Internacionals la notificació s’entendrà com a practicada a tots els efectes legals des de l’endemà del venciment del termini asse­nyalat”.

L’acció contra Lorenzo, segons fonts del món fiscal, suposaria que l’agència tributària espanyola estaria fent una investigació concreta sobre el balear. És en aquest context que Espanya fa arribar la petició a Andorra. Es tracta d’un afer envoltat de polèmica perquè el pilot resideix a la ciutat suïssa de Lugano. Això significa que les declaracions fiscals i les tributacions les realitza al país helvètic. Lorenzo és espanyol, però a efectes fiscals està vinculat a la hisenda suïssa, motiu que una possible anomalia fiscal relacionada amb Andorra té l’afectació prioritària envers l’Estat helvètic. Les mateixes fonts van indicar que la investigació que Espanya està fent a Lorenzo podria estar relacionada amb el fet de posar en dubte la seva residència real a Suïssa. Existeix el cas menys probable que les autoritats fiscals espanyoles puguin pensar que els problemes es troben en els ingressos que l’esportista hagi pogut tenir a Espanya. En tot cas, el mallorquí té la possibilitat d’oposar-se a la demanda espanyola i serà un cas complicat, segons les fonts consultades, en no tractar-se d’un resident a l’Estat veí del sud. Fa dos anys i mig que oficialment viu a Lugano.

Vincles a andorra

Cal recordar que Jorge Lorenzo tot i no viure al Principat té un fort vincle amb el país. El pilot, quan encara corria a 250 cc, va residir un temps a Andorra. Va arribar el 2005 i va marxar coincidint amb el pas cap a MotoGP. Lorenzo, però, manté un habitatge al Principat, va obrir el Museu Motociclista a Andorra la Vella i és habitual veure’l entrenar en bicicleta o al gimnàs, així com passant les vacances.

tracking