Querella dels germans Cierco contra l'AREB i Vall Banc

Els antics propietaris de BPA consideren que en el traspàs d’actius cap a Vall Banc es va fer un frau que va perjudicar clients i accionistes

Querella dels germans Cierco contra l'AREB i Vall Banc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els germans Higini i Ramon Cierco, expropietaris de BPA, i l’antic conseller delegat, Joan Pau Miquel, han presentat una querella per una presumpta operació fraudulenta en el traspàs d’actius entre Banca Privada d’Andorra i Vall Banc, a l’abril del 2016. Els Cierco i Miquel valoren en uns 81 milions d’euros el perjudici que hauria suposat aquesta operació per a accionistes i clients de BPA. Els antics propietaris del banc s’han querellat contra integrants de l’agència estatal andorrana de resolució d’entitats Bancàries (AREB), als administradors de BPA designats per l’Estat quan es va intervenir l’entitat, al consell d’administració de Vall Banc i a representants del fons JC Flowers (guanyador de la subhasta per la qual es van quedar BPA).

Els fets es remunten a quan s’havien de traspassar els actius entre BPA i el que anava a ser Vall Banc. La nova entitat havia d’iniciar l’activitat, mentre que a Banca Privada s’havien de quedar només els clients que no superessin el filtre de PricewaterhouseCoopers (PwC) per justificar l’origen dels fons que tenien al banc. L’AREB era llavors encara propietària de les dues entitats. L’operació va constar d’un traspàs d’actius de 70 milions d’euros de BPA a Vall Banc a canvi de rebre el mateix valor en bons convertible en accions (coneguts vulgarment com a cocos).

En la querella s’indica que en realitat el traspàs d’actius no va ser de 70 milions perquè en la dar­rera memòria financera de Vall Banc, suposadament, es recull que van ser 96 milions d’euros. Al mateix temps, els Cierco i Miquel denuncien que els bons convertibles han tingut un valor real final de 15 milions d’euros. Es pressuposa en l’acció judicial que JC Flowers hauria fet efectiva la recompra dels cocos per aquest valor, tot i que no queda clar si hi ha proves documentals. Per als querellants, aquesta maniobra financera amb l’entrada de 96 milions amb només 15 efectius com a contraprestació hauria produït uns “beneficis il·lícits” de 81 milions d’euros. Els antics accionistes qüestionen que, en el moment de crear-se Vall Banc, BPA transferís sota supervisió de la AREB aquests 70 milions que eren necessaris per a arrencar l’activitat.

Descapitalització de BPA

Els Cierco i Miquel consideren que un cop publicats els comptes “aquests traspassos no han tingut l’equilibri que es pressuposava i s’haurien dut a terme operacions tendents a descapitalitzar més si cabia l’entitat intervinguda”. Els querellants sempre han manifestat que en el canvi envers Vall Banc hi havia irregularitats.

La querella també considera que l’AREB va actuar “amb arbitrarietat total i sense prendre cap mesura per evitar la il·licitud dels seus actes”. Incideixen que caldria haver fet un peritatge i per tant consideren que s’ha produït una presumpta prevaricació amb l’agreujant d’haver estat comesa per autoritat o funcionari, a més d’una administració deslleial de béns públics.

tracking