accions judicials

Arxiven la querella contra els Mallol i Patrick Pérez

La Batllia rebutja que l’acord entre la família Mallol i Patrick Pérez pels grans magatzems sigui un intent d’estafa als Cachafeiro

Arxiven la querella contra els Mallol i Patrick Pérez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha arxivat la querella presentada el novembre del 2017 per la família Cachafeiro contra la família Mallol (propietària del ter­reny on s’ubica el Punt de Trobada) i Patrick Pérez (apoderat de Pyrénées) en què se l’acusava d’un delicte major d’estafa en grau de temptativa i d’estafa processal. L’acusació es basava en el fet que els Cachafeiro consideraven que el contracte que havien signat els Mallol amb Patrick Pérez perquè Pyrénées passi a ocupar l’edifici del Punt de Trobada era un intent de frau. Entenien que era un contracte simulat perquè els Cachafeiro no poguessin utilitzar la clàusula que els permetia mantenir-se com a arrendataris si igualaven l’oferta d’un nou llogater.

Els Cachafeiro al·legaven que el contracte entre els Mallol i Pérez era un intent d’abusar a través de l’engany. Es basaven en el fet que el lloguer que estaven pagant per l’arrendament de la zona del Punt de Trobada és de 254.000 euros anuals i el contracte amb Pyrénées estableix que pagarà 2,4 milions d’euros. Deu cops més. La xifra que segons el demandant podia arribar a ser correcta eren 1,3 milions, però arribar als 2,4 milions “eren unes condicions inassumibles per a un bon comerciant”.

El contracte acabava el desembre del 2015, però els Cachafeiro no van acceptar deixar el terreny i els Mallol van presentar el 2016 una demanda civil per al desnonament. L’afer estava judicialitzat quan els Cachafeiro van presentar el 2017 la querella criminal i el 2018 Patrick Pérez va presentar una acció contra els acusadors per un delicte de denúncia falsa.

Cap indici de falsedat

La sentència estableix que tot i que els querellants entenen que el contracte “és simulat i pretenia induir-los a acceptar unes condicions contractuals que no podien ser assumides econòmicament ni per ells ni per cap altra entitat, res fa indicar que sigui així”. També recull que quan estava a punt d’acabar el lloguer amb els Cachafeiro, el 31 de desembre del 2015, els Mallol van demanar a Gaudit un informe sobre el preu del mercat de lloguer. Sobre la base d’aquest estudi “es va intentar negociar la renovació del contracte amb els arrendataris”. Els Mallol van fer una proposta als Cachafeiro “però en veure que aquests ignoraven la proposta, i tenint en compte les particularitats del negoci, els germans Mallol van buscar una alternativa per no trobar-se a la data de fi de l’arrendament sense arrendatari”. I per aquest motiu van signar amb Pyrénées un acord molt similar al que proposaven als Cachafeiro.

La batlle Alexandra Terés indica que tots els fets apunten que no existeix cap voluntat de frau, sinó que Pyrénées té la voluntat d’ocupar la superfície que actualment utilitza el Punt de Trobada i situar-hi un centre comercial. Cal recordar que els grup Pyrénées va fer públic un acord amb el grup francès Auchan per a l’explotació futura de l’edifici del Punt de Trobada. L’empresa francesa hi ubicaria un centre comercial que utilitzaria les plantes inferiors, mentre que a les superiors encara no s’hauria definit quina seria la utilització. La batlle considera que no s’ha acreditat la voluntat d’estafa per part dels Mallol i de Patrick Pérez i per tant decideix arxivar les diligències prèvies que s’havien engegat per la querella. La decisió es pot recórrer al Tribunal Superior.

Sense denúncia falsa

Alexandra Terés també rebutja l’acusació de denúncia falsa que Patrick Pérez havia presentat contra els Cachafeiro. Entén la batlle que tan sols “s’han limitat a exercitar l’acció penal en considerar que hi podia haver uns fets delictuosos”. Recorda que poden presentar una acció penal per denúncia falsa.

ES QUEDARAN TOTS ELS TREBALLADORS

Patrick Pérez va declarar davant la Batllia que el grup Pyrénées no només vol passar a desenvolupar comercialment l’edifici del Punt de Trobada sinó que es compromet a quedar-se tots els empleats que treballen actualment per a aquest centre. Les manifestacions van ser ratificades per Pérez en seu judicial l’abril del 2018. Aquest és un dels elements que les defenses van utilitzar per demostrar que no hi ha cap voluntat d’engany en el contracte per a l’ús de la finca La Prada, on actualment s’ubica el centre comercial Punt de Trobada. La batlle Terés ho destaca a la sentència.

tracking