política sanitària

Multes de fins a un milió a la llei de fertilitat

La normativa fixa que les dones majors de 50 anys necessitaran l’autorització prèvia del ministre de Salut per sotmetre’s al tractament

Multes de fins a un milió a la llei de fertilitatSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei de reproducció humana assistida preveu un règim de sancions per als centres i els professionals responsables de les possibles negligències que arriben fins al milió d’euros, segons el tipus d’infracció. Les lleus, de fins a dos mil euros, inclouen l’ompliment defectuós de la història clínica dels usuaris o del formulari referent a les condicions econòmiques del tractament. Pel que fa a les sancions greus, de 2.001 a deu mil euros, la llei recull infraccions com, per exemple, la retribució econòmica per la donació de gàmetes i embrions o la generació de més de tres fills per donant. Les sancions que siguin molt greus preveuen la realització de la reproducció assistida en centres sense autorització, la selecció del sexe de l’embrió o la manipulació genètica amb finalitats no terapèutiques. Així mateix, en el cas de les molt greus es pot acordar el tancament definitiu o temporal dels centres infractors.

El ministre de Salut, Carles Álvarez, i el secretari d’estat, Joan Antoni León, van presentar a principi d’aquest mes el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida per regular la fecundació in vitro, la donació d’embrions o la crioconservació de gàmetes.

En el text, que va entrar a tràmit parlamentari la setmana passada, l’executiu argumenta que aquestes tècniques “han permès solucionar molts dels problemes derivats de l’esterilitat” i “evitar la transmissió d’algunes malalties per la seva aplicació en l’embrió”.

Per aquest motiu, es proposa “establir els límits que poden ser considerats intolerables” en la pràctica de la reproducció assistida.

Les dones majors de 50 anys

El text també fixa les condicions que han de complir les usuàries de la reproducció assistida. En aquest sentit, la dona només pot ser receptora de les tècniques “fins als cinquanta anys”. En el cas de les dones que superin aquesta edat, necessitaran “l’autorització prèvia del ministre responsable de Salut”. El projecte de llei també determina els 50 anys com a límit per conservar embrions. Quan la dona arriba a aquesta edat, el centre mèdic que els estigui guardant pot optar per un ús reproductiu de tercers o per la desestimació. Pel que fa a les persones menors d’edat, també podran accedir als tractaments sempre que tinguin “necessitat de crioconservació de gàmetes per a un ús propi diferit”. Pel que fa a l’elecció del donant de semen o dels ovòcits, només la podrà efectuar l’equip mèdic. És a dir, “en cap cas no es podrà seleccionar personalment el donant a petició de la recep­tora”.

La identitat dels donants

En aquest sentit, la llei determina la “confidencialitat” de les donacions, si bé precisa que alhora “es garanteix la traçabilitat de les donacions amb la finalitat de protegir la salut dels fills concebuts”. És a dir, es crearà un registre de reproducció humana assistida que podrà ser consultat pels fills per “obtenir informació amb transcendència clínica dels donants que no inclogui la identitat dels donants”. Excepcionalment, però, “en circumstàncies que comportin un perill per a la vida o la salut del fill”, es podrà revelar la identitat del donant. Aquest registre també recollirà el nombre d’embrions conservats a cada centre per controlar el risc de consanguinitat.

En tot cas, els donants només rebran una compensació econòmica vinculada a les molèsties físiques i despeses laborals. Per tant, “la donació mai és de caràcter lucratiu o comercial”. D’altra banda, el text també preveu el diagnòstic genètic abans d’implantar els embrions amb l’objectiu de detectar possibles malalties hereditàries greus. De fet, cada dona només podrà rebre un màxim de tres embrions in vitro per cada cicle reproductiu. Els restants seran conservats.

MESURES

1 Econòmica

Donació sempre sense fi lucratiu

El text fixa que “la donació mai és de caràcter lucratiu o comercial”. La compensació monetària serà per les molèsties físiques o laborals. Queden prohibits els incentius econòmics.

2 Donants

Protecció de l’anonimat

Es garanteix la confidencialitat en la identitat dels donants. Excepcionalment, es podrà revelar quan sigui necessari per poder garantir la salut del fill concebut.

3 Fecundació ‘in vitro’

Només tres embrions per dona

En el cas de la fecundació in vitro o tècniques similars, només s’autoritza la transferència d’un màxim de tres embrions a cada dona per cada cicle reproductiu. Els restants seran conservats.

4 Edat de la receptora

Permís per a les dones majors de 50

Segons recull el projecte de llei, les dones majors de 50 anys necessitaran l’autorització prèvia del ministre de Salut per poder sotmetre’s al tractament.

tracking