sanitat

L'USdA denuncia la renovació a la concessionària de les ambulàncies

El SAAS renova un any el contracte a Ambulàncies del Pirineu, tot i que es va constatar que va cometre diferents irregularitats amb les condicions laborals dels seus empleats

L'USdA denuncia la renovació a la concessionària de les ambulànciesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) denuncia que el Govern hagi prorrogat la concessió del servei d’ambulàncies a l’empresa Ambulàncies del Pirineu, que té un expedient sancionador per l’incompliment de les condicions de treball dels seus empleats. El secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, va explicar que el contracte que es va signar amb la companyia el 2014 tenia vigència durant 4 anys, més dos prorrogables. Ara, segons va afirmar Ubach, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha decidit executar la primera pròrroga, tot i les irregularitats que l’executiu va constatar recentment. Un anunci que el sindicalista va titllar de “vergonyós”. “No entenem com Govern pot ampliar la concessió a una empresa que ha hagut de fer front a sancions per irregularitats amb els seus treballadors”, va destacar.

Els fets es remunten al març del 2017, quan precisament l’USdA va presentar una denúncia contra Ambulàncies del Pirineu a Inspecció de Treball per abusos laborals. Llavors el sindicat va manifestar “incompliments flagrants” de les 60 hores màximes que es podia treballar durant una setmana o que la companyia no va complir el període de descans mínim entre dues jornades amb conductors, que van fer més de 14 hores de feina consecutives.

Per la seva part, el Govern, a través del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va admetre el juny passat les irregularitats i el consegüent expedient sancionador incoat a l’empresa.

“L’exemple” de govern

Malgrat tot, “el servei s’ha ampliat durant un any més i pensem que això és perquè els caigui la cara de vergonya [al Govern de Demòcrates per Andorra (DA)]”, va lamentar Gabriel Ubach. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra va posar l’accent que la decisió de l’executiu mostra “la poca sensibilitat de DA amb els problemes dels treballadors”. “El Govern està enviant un missatge a les empreses privades de la manera com han de tractar els seus empleats”, va assenyalar, i va afirmar que l’executiu es defensa que no hi ha queixes dels usuaris del servei. “Qui va dins d’una ambulància no sap si el conductor porta 40 o 70 hores conduint”, va argumentar. Pel que fa a la situació dels treballadors de l’empresa avui dia, el sindicalista va subratllar que no coneix la conjuntura actual d’Ambulàncies del Pirineu i si poden existir irregularitats en les condicions laborals dels seus empleats.

“Alta rotació”

En aquest sentit, Gabriel Ubach va remarcar que “molts dels treballadors que van denunciar una situació molt greu en el seu moment ja no estan a l’empresa”. “Han desistit”, va assegurar. De fet, el secretari de l’USdA va voler subratllar que “hi ha hagut una rotació molt important de treballadors a l’empresa”.

Un fet que Ubach va vincular a la negativa de Demòcrates per Andorra per acabar amb l’acomiadament lliure. “Perquè un altre dels punts importants del Govern de DA és no voler treure l’acomiadament lliure, que és una espasa de Dàmocles que penja sobre el cap dels treballadors”, va argumentar.

Baixa de Gómez Jiménez

D’altra banda, el líder sindical va referir-se a la baixa que va presentar recentment el cap d’urgències de l’hospital de Meritxell, Josep Gómez Jiménez, i que va ser signada per Lluís Burgués. “És curiós que es vulgui afrontar una reforma de la CASS amb el desgavell que hi ha avui en dia al SAAS”, va assenyalar.

Ubach va dir que “el Govern té la seva part de responsabilitat” i precisament per aquest motiu va reclamar la necessitat de posar en marxa una llei de responsabilitat política. De fet, va anunciar que l’USdA recollirà signatures per modificar la llei electoral i de responsabilitat política a partir de dimarts a l’edifici administratiu de Govern.

ATURAR LA LLEI DE LA FUNCIÓ PÚBLICA

Gabriel Ubach va demanar al grup parlamentari de DA que aturi la tramitació al Consell General del projecte de llei de la Funció Pública. Així mateix, el líder sindical va reclamar “congelar” la llei de convenis col·lectius, la llei sindical i la llei del codi laboral. “Demanem que aquestes lleis quedin congelades i en la pròxima legislatura, si tenim un Consell General més plural i amb més ganes de diàleg i consens, tornarem a asseure’ns per treballar”, va dir. Finalment, Ubach va expressar que el grup parlamentari demòcrata va prometre reunions als sindicats per canviar les lleis, “però encara no s’han produït”.

tracking