Els col·lectius ecologistes demanen alternatives a la sal per a les carreteres

Creuen que l’acumulació pot resultar perjudicial per als rius i aposten per opcions més naturals

Els col·lectius ecologistes demanen alternatives a la sal per a les carreteresARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les entitats ecologistes consideren que l’acumulació de la sal que s’aboca a la carretera a l’hivern és perjudicial per al medi ambient i reclamen a l’administració que aposti per alternatives naturals i que no siguin lesives. Arran de la resposta del Govern a la pregunta del conseller d’SDP Víctor Naudi afirmant que la sal no provoca afectacions “greus” als rius, el president de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma), Carles Iriarte, va apuntar que “ens hem de creure el que diuen els tècnics perquè nosaltres no tenim mitjans per fer anàlisis”, però va defensar que “hi ha altres sistemes i opcions”.

Etiquetes:

En la mateixa línia es va manifestar el president de Laika, Josep Mas, el qual va destacar que “hi ha productes alternatius que podrien anar molt millor i que s’utilitzen en països com el Canadà o els països nòrdics”. Mas té clar que la sal sí que és perjudicial per als rius, ja que segons va explicar “hi ha evidències científiques que demostren que no és gaire bo per al medi ambient”, sobretot quan hi ha “una certa acumulació de sal”.

En aquest sentit, va remarcar que Medi Ambient “no està mesurant la quantitat de sal que llencen quan passa el camió”, de manera que les seves conclusions podrien no ser fiables del tot. “Depèn de la quantitat de sal per centímetre quadrat que hi hagi a la superfície, però sí que afecta”, va sentenciar, alhora que va insistir que “hi ha alternatives” que d’utilitzar-se “podrien donar exemple a altres indrets del Pirineu que fan servir sal”.

Iriarte va denunciar tota la porqueria que acaba als rius quan s’hi aboca la neu. “Més que la sal, la qüestió és que quan netegen la neu dels carrers la llencen al riu i s’emporten tota la brutícia que hi havia al carrer”, com plàstics, vidres i brossa. D’aquesta manera, va apuntar que tot i que fan confiança als tècnics, sempre hi ha marge per al dubte tenint en compte que tot acaba al riu.

L’ecologista va anar més enllà i va criticar la urgència amb la qual es retira la neu, quan en tractar-se d’un indret de muntanya s’hi hauria de saber conviure. “Hi ha països que quan neva no treuen la neu i n’hi ha d’altres que hi tiren grava”, va remarcar, i en aquest context va apostar per “alternatives més naturals”. “No és normal la quantitat de sal que es gasta en una temporada. Hem de començar a conviure amb el fet que a l’hivern tenim neu. A Suïssa i Àustria no es comença a escampar sal quan comença a nevar”, va indicar.

tracking