x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Balanç sanitari

Èxit inicial del metge de capçalera

Més de mil persones ja s’han adscrit a un doctor referent en els dos primers dies
Actualitzada 19/09/2018 a les 12:20
Més de mil persones ja han elegit el metge de capçalera durant els dos primers dies de funcionament del sistema. Les inscripcions es poden fer per tres camins: demanant-ho a la consulta del facultatiu elegit, a la planta baixa de la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) o a través de la pàgina web d’aquest mateix organisme. Els responsables sanitaris, segons van indicar fonts properes al cas, es troben força satisfets de les xifres inicials, ja que suposa un bon començament. El ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) esperen que de mica en mica els pacients vagin escollint el seu metge referent i que entrin en l’anomenada via integrada. Amb aquest procediment es preveu que la primera visita davant d’un problema mèdic es faci sempre amb el doctor de capçalera, que derivarà el pacient a un especialista en cas que ho consideri necessari.
El mètode de triar metge referent ha entrat en vigor i també la implementació de la figura del tercer pagador, és a dir, el pacient que utilitzi el metge de capçalera no pagarà el total de la visita, únicament el 25% que li pertoca. Aquest primer pas, que es concep com un incentiu per als usuaris que optin per la via integrada, anirà seguit, tot i que calen canvis legislatius previs, d’una penalització per als que vagin directament a l’especialista. En aquest cas se’ls farà un retorn inferior al 75%.


Canvi a la llei de la CASS

La reducció dels percentatges de reemborsament si es va directament a l’especialista necessita canvis en la Llei de la CASS que ara estan a tràmit parlamentari. Però hi ha dubtes que es pugui aplicar en la present legislatura i com a molt aviat podria funcionar entre mitjans i finals de l’any vinent, sempre depenent de quines siguin les directrius del ministeri de Salut del pròxim Govern. Els responsables de Salut preveuen, però, que gran part de la població opti per seguir la via integrada i s’espera que això sigui un estalvi en sanitat.
 
COL·LAPSE PER LA FALTA DE DERMATÒLEGS
Les visites de dermatologia estan aturades des de fa uns deu dies degut a una sèrie de circumstàncies que han provocat que dels cinc professionals que estaven donant el servei tan sols un estigui en actiu, i té una agenda tan plena que només atén els pacients habituals. Dels cinc dermatòlegs, dos són matrimoni, Oliver Dirk Inhoff i Sílvia Nosas, que han tancat temporalment la consulta degut a problemes familiars greus. Aquesta situació es podria allargar un parell de mesos, tot i que és difícil establir una data. La doctora Marie Ronjat es troba de baixa maternal, i Sandra Sandín està de vacances fins al dia 24. Per uns o altres motius, els quatre no poden donar servei, tot i que “les urgències estan garantides i des de l’hospital ja ha quedat clar que es tractaran els casos i depenent de la situació es derivaran a la doctora Zamora”, segons va explicar el director assistencial del centre, Joan Martínez Benazet. Es considera que la situació és puntual i que de mica en mica s’anirà recuperant la normalitat a mesura que es vagin reincorporant els dermatòlegs que no estan en actiu. Martínez Benazet va posar de manifest que “s’ha intentat buscar una solució temporal i hem contactat amb dermatòlegs, però no ha estat possible incorporar-los”. El director assistencial recorda que “els protocols per a l’entrada a treballar a la sanitat andorrana, amb uns dos mesos de papers per passar a ser assalariat del SAAS, no ajuda a l’hora de trobar substituts temporals en cas d’un problema com aquest”.

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va indicar que “la setmana passada em vaig assabentar que hi havia un problema, però és puntual i en pocs dies està previst que es resolgui”. Álvarez va comentar que “no farem cap acció perquè es tracta d’una situació transitòria i com aviat ja torna a incorporar-se algun dels que ara no està treballant, la situació anirà a millor”. El ministre va indicar que “és difícil contractar professionals en segons quines especialitats perquè ara hi ha molta oferta de feina en professions mèdiques, tant a Espanya com a França”. Va recordar que existeix la possibilitat de desplaçar-se fins als països veïns per a ser visitats pels dermatòlegs que estan convencionats amb la CASS. I va afegir que no sabia exactament quina és la llista d’espera en aquesta especialitat.
Etiquetes
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts