x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Judici del 'Cas BPA'

Silvestre diu que el tribunal li té aversió

L’advocat recusa els tres magistrats adduint que aquests li tenen una enemistat manifesta
Judici 'cas BPA' ajornament

Judici 'cas BPA' ajornament

Suspensió del judici del 'cas BPA' per la recusació contra tres membres del Tribunal de Corts

L'ex-conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, saluda l'advocat Josep Anton Silvestre.

Silvestre recusa els magistrats i el judici de BPA se suspèn

L'ex-conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, saluda l'advocat Josep Anton Silvestre.

Fernando Galindo
Joan Pau Miquel i Higini Cierco ahir a l'entrada de l'edifici Prada Casadet.

Silvestre recusa els magistrats i el judici de BPA se suspèn

Joan Pau Miquel i Higini Cierco ahir a l'entrada de l'edifici Prada Casadet.

Fernando Galindo
Actualitzada 18/09/2018 a les 16:25
L’advocat Josep Antoni Silvestre considera que els magistrats que integren la sala del tribunal de Corts en el cas BPA (Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepción Baron) li tenen una enemistat manifesta. El lletrat va presentar divendres a la tarda la recusació del tribunal, que a efectes pràctics es fa en nom dels clients i que segons fonts properes al cas també inclou els dos clients de la lletrada Judith Silvestre. Els quatre processats que donen suport a la recusació són Xavier Mayol, Pablo Laplana i els germans Josep Anton i Josep Lluís Rivero.
L’aversió que Silvestre diu que li té el tribunal prové, segons van indicar lletrats presents en el judici, de la discussió que aquest va tenir amb Pijuan a l’inici de la vista oral, quan es tractaven les qüestions prèvies. Silvestre va assegurar que en les actes del comitè de prevenció de blanqueig, del comitè d’ètica i del consell d’administració de BPA s’havia trencat la cadena de custòdia. Pijuan va considerar que el lletrat estava afirmant que les actes que s’havien comissat a l’entitat i les que finalment havien arribat al tribunal eren falses. “Si està dient que les actes no són les originals, suspenem el judici, fem una pericial cal·ligràfica i ens atenim a les conseqüències”, va dir Pijuan. El magistrat va amenaçar Silvestre amb “una querella criminal per calúmnies al tribunal” si les proves cal·ligràfiques establien que les proves eren autèntiques. La tensió va ser màxima quan el magistrat li va demanar tres vegades si estava afirmant que eren falses, fins que finalment el lletrat va fer marxa enrere: “no estic dient en cap cas que les actes no siguin les originals”.


Sense data de represa

L’incident del 18 de gener és el principal argument de Silvestre per demanar la recusació per animadversió. A banda, segons les fonts consultades, tot i que l’escrit no ha estat entregat a totes les parts, hi hauria altres queixes. Una faria referència al fet que el Tribunal de Corts va establir l’embargament de béns dels processats als quals no ho havia determinat la batlle Mingorance durant la instrucció. Aquesta decisió, recorreguda pels processats, és també un motiu de recusació en entendre que el Tribunal de Corts no tenia potestat per fixar-la una vegada començat el judici oral i que era la batlle instructora qui ho havia d’haver determinat. L’evolució del judici és ara incerta. El Tribunal de Corts haurà de fer un informe responent a la recusació. El Tribunal Superior haurà de fixar una de les sales perquè s’encarregui del recurs i que es nomeni un ponent. El veredicte, en cas de rebuig, podria ser recorregut al Tribunal Constitucional.
La recusació, segons van indicar diferents fonts, no va ser massa ben rebuda per part d’alguns acusats per dos motius. En primer lloc perquè l’allargament del judici amb tot el que significa els comporta un mal tràngol i entenen que la recusació és gairebé un brindis al sol que l’únic que busca és guanyar temps. En segon lloc, tampoc comparteixen que des del vessant de les defenses es declari directament la guerra als magistrats, que són els que han de jutjar el cas. Les mateixes fonts van indicar que hi ha lletrats dels acusats que tampoc compartien la tàctica. Consideren, segons aquestes fonts, que el judici es pot guanyar per un tema de fons: que el delicte que ho originaria tot és de tipus fiscal, no vigent a Andor­ra en el moment dels fets. Per tant per a aquests lletrats, el delicte subjacent és la clau. Creuen que, segons les mateixes fonts, guanyar el cas per defectes de forma és inviable. I veuen que només porta a quedar en una posició molt delicada davant del tribunal i de l’opinió pública.

 
DUBTE SOBRE SI S'ARRIBA AL TC
La represa del judici és una incògnita, especialment si Silvestre recorre al Tribunal Constitucional en cas que li tombin la recusació. Amb aquesta hipòtesi cal veure si el Tribunal de Corts repeteix la tàctica i manté el judici aturat fins que hi hagi una resolució del TC. Amb aquest escenari la represa és imprevisible i es pot demorar mesos novament. Difícilment es podria recuperar la vista oral abans de l’inici de l’any vinent. Corts, però, pot canviar la línia i optar per continuar el judici mentre es resol l’hipotètic recurs al TC. En aquest cas es podria reprendre en un mes.
CRÍTIQUES A LA VOLUNTAT D'ALENTIR
Diferents advocats del costat de la part acusadora o dels actors civils van ser crítics amb la maniobra de Josep Antoni Silvestre. Aquests lletrats, segons diferents fonts, creuen que l’advocat està intentant que el judici es quedi encallat per la concatenació de reclamar aspectes formals. Aquests advocats creuen que hi ha certa voluntat d’alentir la vista oral i portar el debat al terreny dels defectes de forma en comptes de tractar el fons. En aquesta línia es temen que en el futur el lletrat també pugui renunciar a la defensa dels clients i retardar-ho encara més.
Etiquetes
  • #11 inventief
    (20/09/18 19:56)

    Al febrer de 2007, l'FMI va fer una investigació dins de l'INAF, l'informe és l'idioma anglès disponible.

    Les recomanacions del FMI no han estat seguides per l'INAF i el Govern del Principat, amb el resultat que BPA s'ha convertit en membre d'una organització criminal, blanqueig de capitals la procedència de la qual no es pot provar.

    Banca Privada Andorra ha portat el Principat d'Andorra a la vora de l'abisme, abusar de titulars de comptes, falsificar escrits i, sobretot, la gestió s'ha enriquit amb diners que no poden suportar la llum del dia, una humiliació per a la societat andorrana, la vergonya!

    Respondre
  • #10 andorrana
    (18/09/18 19:32)

    les paraules del advocat senyor silvestre , posen en dubte l'imparcialitat del sistema juridic, em sembla alarmant que uns jutges segons l'advocat dictin una resolucio judicial en funcio de la simpatia o antipatia que se li tingui a un jurista. s'ha passat tres pobles sr advocat ,malgrat que entenc totes les peripeçies que sou capaços de fer per retarda un judiçi , pero aixo no esborra el mal que aquesta clica han fet al nostre pais. senyors jutges endavan i no accepteu semblants arguments ,teniu posibilitats de fer-ho

    Respondre
  • #9 probabilitats
    (18/09/18 19:18)

    es mes probable que tinguem abans la republica ,que la sentençia del cas bpa ,

    Respondre
  • #8 Pepe
    (18/09/18 14:56)

    Quina vergonya tot plegat!!!!!

    Respondre
  • #7 MARKLIN2
    (18/09/18 13:57)

    ELS BLOQUEJATS A SUISA SEGUIM EL TEATRE MOSQUEJATS...............

    Respondre
  • #6 Irineu
    (18/09/18 12:03)

    No sé si surt al Quijote. Però, "quien siembra vientos, recoge tempestades".

    Respondre
  • #5 realitat
    (18/09/18 10:43)

    I l'inculpat, es veu a la fotografia, cerca amb la mirada l'ajut Diví, en veure el camí que segueix qui l'ha de defensar.

    Respondre
  • #4 Sanció del col-legi
    (18/09/18 10:11)

    Es permet tot per evitar el judici i farà un any que tots paguem la sala i tota la resta. Als.advocats que només juguen a embrutar-ho tot el col-legi els hauria de sancionar.

    Respondre
  • #3 Passin i vegin !
    (18/09/18 09:41)

    Quant està costant a les arques públiques aquest circ de quatre pistes?

    Respondre
  • #2 patetic silvestre
    (18/09/18 09:25)

    el que aconsegueix es que t agafin mania de veritat sense que ho puguis demostrar

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts