Dos advocats processats pel blanqueig d'una prima

Els clients veneçolans van donar 400.000 euros a cada lletrat per l’alliberament de 200 milions

Dos advocats processats pel blanqueig d'una prima

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha dictat el processament de dos advocats andorrans acusats del blanqueig d’una prima que van rebre de la trama veneçolana que suposadament va espoliar dos mil milions de dòlars de la petroliera pública veneçolana Pdvsa. L’espoli va tenir lloc, segons els autes de la Batllia, a través de comptes a BPA i de societats pantalla que tenien l’objectiu d’amagar el veritable beneficiari i que van ser creades per BPA Serveis.

Etiquetes:

Els dos advocats tenien com a client algun dels teòrics caps de la trama i l’afer en conflicte era el bloqueig dels últims 200 milions d’euros que teòricament, segons fonts properes al cas, quedaven a BPA dels dos mil que havien circulat. Quan la Uifand va intervenir, per les sospites que els diners dels veneçolans eren delictius, els comptes van quedar bloquejats amb aquests 200 milions. Finalment els diners van ser desbloquejats per manca de proves després de les comissions rogatòries enviades als Estats Units i Veneçuela, on no es va obtenir informació rellevant. Per a l’alliberament dels diners, a banda dels lletrats, els veneçolans van contractar els serveis (hi ha converses telefòniques gravades) de l’exprimer ministre francès Dominique de Villepin. En les converses gravades també surt que la primera intenció de la trama era subornar directament la justícia andorrana per alliberar el capital. Els clients dels dos advocats, un cop alliberats els diners, van rebre una minuta, segons van indicar fonts properes al cas, de 200.000 euros cadascun per la tasca realitzada. Però més enllà dels honoraris, els clients van decidir donar una gratificació de 400.000 euros a cada lletrat. En total, entre els dos van cobrar 1,2 milions d’euros, segons les mateixes fonts. La gratificació de 400.000 euros no va ser declarada i els diners, com a mínim en el cas d’un dels lletrats, van ser dipositats en un compte de BPA. El capital hauria estat allà fins que la FinCEN fa la nota que expulsa l’entitat del món financer. Quan l’INAF intervé el banc l’equip de PricewaterhouseCoopers (PwC) analitza els comptes de tots els clients. Quan arriba al de l’advocat se li demana que acrediti l’origen dels ingressos. La part corresponent a la minuta de 200.000 sí que la té acreditada, però no disposa de la dels 400.000 euros. Afirma, segons fonts properes al cas, que no ha estat declarada perquè es tractava d’una gratificació i per aquest motiu no es va generar una minuta.

La troballa dels tècnics de PwC és la que va engegar tot el procés perquè la informació fos traslladada a la Batllia, on es va acabar citant els dos advocats perquè declaressin i donessin explicacions. El processament s’ha fet en una peça diferent de la dels 28 implicats en la trama veneçolana de BPA.

tracking