x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
'CAS BPA'

Catorze processats del país per Pdvsa

La batlle acusa exempleats de BPA i BPA Serveis i a prestanoms per facilitar les eines perquè un grup de veneçolans espoliés dos mil milions de dòlars de la petroliera veneçolana
L'ex-conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, ahir entrant a la Batllia.

La corrupció dels veneçolans a Banca Privada “era flagrant”

L'ex-conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, ahir entrant a la Batllia.

Fernando Galindo
Processats pel 'cas Veneçuela' amb el seu advocat ahir a l'entrada de la Batllia.

La corrupció dels veneçolans a Banca Privada “era flagrant”

Processats pel 'cas Veneçuela' amb el seu advocat ahir a l'entrada de la Batllia.

Fernando Galindo
Actualitzada 14/09/2018 a les 12:03
La batlle Canòlic Mingorance ha comunicat el processament de 28 persones pel blanqueig de diners provinents de l’espoli de dos mil milions de dòlars de la petroliera pública veneçolana Pdvsa (Petróleos de Venezuela Sociedad Anónima). El blanqueig i el pagament de suborns es va fer a través de comptes de BPA i de societats fantasma que va crear BPA Serveis i que s’utilitzaven per amagar el beneficiari final de les societats on es rebien o s’enviaven els diners. Els processats, catorze veneçolans i catorze ciutadans del Principat són: l’ex-director general de BPA, Joan Pau Miquel; els exdirectius Santiago de Rosselló Piera, Xavier Mayol González, Joan Cejudo i Isabel Camino Sarmiento Fuertes; l’exgestor de BPA i principal vincle dels veneçolans amb el banc, Luis Pablo Laplana Moraes; l’exgestor Àlex Saura Alonso; els membres del comitè de prevenció de blanqueig Josep Antoni Rivero Carrizo, Josep Lluís Rivero Carrizo, Jordi Guimó tor­rents i Josep Elfa Farré. L’exdirectora de BPA Serveis Cristina Lozano; Anna Piñero Carrabina i Sergi Baliellas Segarra, que van fer de prestanoms de societats fantasma dels veneçolans creades per Lozano. Dels 29 encausats, només ha quedat fora del processament Rocío del Valle Maneiro, exambaixadora de Veneçuela a la Xina.
Entre els catorze veneçolans processats destaquen el suposat cap Diego Salazar Carreño, els exviceministres d’Energia Javier Alvarado Ochoa i Nervis Villalobos Cárdenas; el director financer de la petroliera Eudomario Carruyo; o l’advocat de Pdvsa, Luis Carlos de León Pérez. El grup veneçolà que espoliava Pdvsa, segons exposa l’aute de processament amb desenes de casos, estava dividit en dos vessants: el format pels directius de Pdvsa o filials, que eren els que concedien les obres públiques multimilionàries o podien incidir sobre qui les obtenia, i els que pactaven amb les empreses els suborns que s’havien de pagar per obtenir les concessions. Després, els milions de dòlars que s’obtenien (uns dos mil en total) es repartien entre els directius de les companyies i els facilitadors. Bàsicament les operacions estaven centrades en les concessions d’infraestructures energètiques i en les assegurances.


Causes en tres països més

Bona part dels veneçolans processats s’enfronten a causes per l’espoli de Pdvsa a Veneçuela, Espanya o els Estats Units. I la majoria estan en presó per aquests casos en alguns dels tres països, per la qual cosa difícilment mai compareixeran a la causa andor­rana. Salazar, per exemple, està pres a Veneçuela.
El cap de la trama era Diego Salazar Carreño cosí-germà de Rafael Ramírez Carreño, que va ser un dels homes més poderosos de Veneçuela i íntim amic d’Hugo Chávez. Des del 2004 al 2014 va ser ministre de Petroli i Mineria a Veneçuela i president de la petroliera estatal Pdvsa. Diferents familiars de Ramírez, entre ells algun dels seus germans, també estaven implicats en la trama. Veneçuela té en recerca i captura Ramírez, que se sospita que seria el cap ocult al capdavant de la trama.

L’aute de processament recull la connivència de l’entitat bancària. Els veneçolans arriben a BPA de la mà de Luis Alejandro Rivero, que els posa en contacte amb Pablo Laplana, que serà el principal gestor i contacte dels membres del grup. Laplana els oferirà societats off-shore, que seran les que tinguin els comptes a BPA. Es creen tant per als que cobraran els suborns a les empreses concessionàries com per als funcionaris subornats, i així facilitarà “l’ocultació dels fons”. Laplana demana fer les societats off-shore a BPA Serveis i Cristina Lozano, la directora, serà qui crearà les societats panamenyes i qui controlarà les accions. Cap de les panamenyes té cap activitat. Són simples instruments fantasma que tenen un compte al seu nom per amagar qui és el beneficiari real.

Autoanul·lació dels controls
L’estructuració es duia a terme sota la supervisió de Xavier Mayol, llavors director general adjunt i superior de Lozano. Mayol és el típic exemple de com el banc inutilitzava els seus propis sistemes de control. El director adjunt està al comitè de prevenció de blanqueig i al d’auditoria i control. Per tant capta clients, crea l’estructura de les societats fantasma i està encarregat del control de blanqueig. És a dir, de controlar-se a ell mateix.

Però la col·laboració va encara més enllà. Lozano crea societats opaques que s’encarreguen de comprar per als veneçolans béns a l’estranger. Aquí Anna Piñero, amiga de Lozano, fa de prestanoms a canvi de 3.000 euros al mes. Sergi Balielles es troba com a representant d’alguna de les societats i soci en altres. Aquest muntatge permet comprar habitatges a nom d’una societat on la titular és Anna Piñero quan el propietari real és un dels caps de la trama de corrupció: Nervis Villalobos. El mateix es fa amb l’altre viceministre d’Energia, Javier Alvarado.
L’aute destaca que les operacions eren fàcilment detectables pel comitè de prevenció de blanqueig, perquè com que BPA Serveis era qui havia creat les societats pantalla, el banc sabia qui era el real propietari. Fins i tot quan la Uifand comença a investigar l’operativa dels veneçolans “se segueix autoritzant operativa cada cop més arriscada i l’obertura de comptes a nous clients” vinculats amb la trama. Fins i tot és BPA qui contacta els advocats que han de defensar el grup quan la Batllia bloqueja els 200 milions, dels 2.000 que van passar, que encara quedaven al banc i que després es van alliberar.


ELS 28 PROCESSATS

Luis Pablo Laplana Moraes
Cristina Lozano Bonet

Sergi Baliellas Sagarra
Isabel C. Sarmiento Fuentes
Santiago de Rosselló Piera
Juan Pablo Miquel Prats
Xavier Mayol González
Josep Antoni Rivero Carrizo
Josep Lluís Rivero Carrizo
Joan Cejudo Peña
Jordi Guimó Torrents
Josep Elfa Farré
Diego Salazar Carreño
Luis Mariano Rodríguez Cabello
Anna Piñero Carrabina
José Luis Zabala
Rosycela Díaz Gil
Estíbaliz Basoa
Omar Jesús Farías Luces
Javier Alvarado Ochoa
Luis Carlos de León Pérez
Nervis Villalobos Cárdenas
Alejando Saura Alonso
Pablo Noya González
Alfonso J. Rodríguez Navas
Reinaldo Luis Ramírez Carreño
Franc. Rafael Jiménez Villaroel
José Ramon Arias Lanz
Etiquetes
  • #3 Pere
    (14/09/18 12:41)

    Mai he acabat d'entendre una cosa: Els serveis jurídics i de control del banc, què feien i quin paper jugaven?.

    Respondre
  • #2 Hill
    (14/09/18 11:58)

    Repeteixo: Tot el meu suport als treballadors, accionistes de BPA. Quina paciència esteu tenint...

    Respondre
  • #1 Batdefu
    (14/09/18 07:20)

    Poca feina teniu per repetir les noticies un dia rere l'altre, El mes curios de tot es que aquest diners v

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts