La Batllia avala l'acomiadament de BPA de Miquel i Rosselló

El Tribunal de Batlles estableix que no tenen dret a cap indemnització i que el cessament està d’acord amb la llei

La Batllia avala que s'acomiadés de BPA Miquel i Rosselló

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal de Batlles (format per Xavier Colom, Immaculada Rodríguez i Sònia Tumi) ha desestimat la petició d’indemnització per acomiadament presentada per l’ex-director general de Banca Privada d’Andorra Joan Pau Miquel Prats i dos dels directius, Santiago de Rosselló Piera i Francisco Javier Campos Tomás. Els tres ex-alts càrrecs havien presentat una demanda contra el Govern, l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), en considerar que “van perdre els seus llocs de treball sense dret a percebre cap indemnització i havent de suportar amb les seves accions i els seus saldos bancaris la recapitalització interna de l’entitat intervinguda”. Els tres també instaven una acció perquè el tribunal traslladés al Tribunal Constitucional si l’actuació de les administracions andorranes en el seu cas s’ajustava a la Carta Magna. La resolució estableix clarament que Govern i INAF van seguir escrupolosament la legislació i que els tres exdirectius tan sols tindran dret a percebre una indemnització en cas que siguin absolts dels delictes que els imputen.

El Tribunal de Batlles ha dictaminat que el Govern i l’INAF “en no reconèixer indemnització alguna als demandants per motiu de l’extinció de la seva relació laboral i/o mercantil [Joan Pau Miquel era accionista també del banc] únicament ha donat estricte compliment al text de la llei”. L’aute recull l’extracte íntegre de la llei 8 del 2015 per a la reestructuració d’entitats financeres. El text legal estableix que “el cessament de les funcions de l’òrgan d’administració o dels membres de l’alta direcció de l’entitat és causa d’extinció de la relació laboral o mercantil que, si s’escau, mantinguin amb l’entitat o les seves filials o participades, i no dona dret a cap indemnització, fins i tot en els supòsits en què s’hagi especificat així en els contractes corresponents o sigui procedent d’acord amb la normativa general aplicable, excepte si es declara judicialment l’absència de responsabilitat del membre cessat”.

El Tribunal de Batlles entén que la legislació fixa dos supòsits clarament diferenciats respecte que l’afectat sigui declarat culpable o innocent respecte a les conductes que hagin pogut portar a la intervenció del banc per part de l’Estat. És en aquest context que “no es pot reclamar una indemnització que la llei expressament nega i això sense perjudici que aquesta petició pugui reeixir en cas que es declari judicialment l’absència de responsabilitat dels membres cessats, extrem que no consta que s’hagi produït”.

Sense lesió de drets

A efectes pràctics, el Tribunal de Batlles dictamina que fins que no s’hagin resolt les causes penals en què Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló i Francisco Javier Campos estan imputats o processats no es pot instar una reclamació. Si són declarats culpables en les causes pendents se sobreentén que van formar part de l’engranatge de pràctiques presumptament irregulars que van provocar la intervenció del banc, i per tant el cessament i la pèrdua del que tenien al banc es consideraria plenament justificada.

Els advocats dels reclamants van cometre un error en dirigir la demanda també contra l’AREB, però sense demanar-li res. Aquesta manera de procedir ha comportat, segons l’aute, “un perjudici a l’AREB perquè ha hagut de fer una despesa en advocats que no hauria d’haver suportat”. El tribunal, però, ha decidit no imputar a Miquel, Rosselló i Campos les costes del procés perquè “en el capteniment dels demandants no es denota mala fe ni una temeritat suficientment rellevants per imposar les costes”.

EL JUDICI ES REPRÈN DILLUNS VINENT

El judici del cas BPA es reprendrà dilluns vinent a la sala d’actes de Prada Casadet. La vista es va aturar perquè el Tribunal Constitucional decidís si es mantenia el Govern com a acusació particular i accionistes minoritaris i preferentistes com a actors civils. Finalment, l’Alt Tribunal va decidir que totes les parts podien continuar en el judici. El calendari fixat estableix sessions entre dilluns i dijous des del setembre fins al desembre. Posteriorment hi haurà l’aturada de Nadal, si el judici hagués superat les jornades previstes del 2018, i es reprendria ja el gener del 2019.

tracking