dia de meritxell

Vives critica les difamacions i defensa la vida

El Copríncep afirma que “tot no s’hi val” i que “el bisbe a alguns els pot resultar incòmode”

Vives critica les difamacions i defensa la vidaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va posar en relleu ahir, durant el discurs de la missa solemne celebrada al santuari de Meritxell, que és necessari “defensar la vida sempre”, així com les tradicions i les arrels històriques del Principat. En una referència implícita al debat sobre la despenalització de l’avortament, Vives va lamentar que “el bisbe a alguns els pot resultar incòmode”, i va remarcar que “tot no s’hi val en el nostre país”. En aquest sentit, l’arquebisbe de la Seu d’Urgell, on unes activistes van cremar una fotografia del seu rostre durant l’última festa major, es va mostrar taxatiu contra les “difamacions” i les “mentides”.

“No s’han d’acceptar les mentides i les difamacions, s’ha de treballar per la veritat i viure en la veritat, no en les agressions i mentides per difamar i treure altres rèdits”, va destacar el Copríncep. Aquesta premissa, va continuar, “va pels mitjans de comunicació, pels polítics, per a qui es dedica a l’ensenyament” i, fins i tot, va afegir, per als propis sacerdots.

Joan-Enric Vives va recordar que darrere de les institucions i dels càrrecs polítics hi ha persones que es poden sentir danyades per les difamacions.

Compromís amb Andorra

Durant el seu parlament, l’arquebisbe va defensar el seu compromís, i el de l’Església, “de servir Andorra” com a Copríncep episcopal. “Sempre que els andor­rans ho vulgueu nosaltres servirem, ajudarem, arbitrarem i mirarem de conjuminar vers la unitat les institucions”, va dir. De fet, Vives va subratllar que “hem d’estar contents per les nostres arrels” i va recordar que al poble andorrà “li agrada mirar enrere, la nostra història, per projectar-nos al futur”.

“Aquest poble les ha vist de molts colors, però sempre ha mantingut les seves tradicions, la seva llengua i la seva cultura”, va afegir. Precisament en aquest sentit, l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va apuntar que el Principat “és un país que ha estat capaç de mantenir la seva identitat i adaptar-la a aquest segle”. Ros va reconèixer el “respecte i admiració pel funcionament d’Andorra”, i va manifestar el desig perquè “aviat tingui un tractat d’associació amb la Unió Europea”.

“Un país que l’any vinent celebrarà 600 anys de parlamentarisme és un gran país, que té alguna cosa a dir en l’àmbit global”, va acabar.

Discurs “coneixedor del debat”

Per la seva banda, el president de Liberals d’Andorra (L’A) i candidat a cap de Govern, Jordi Gallardo, va posar l’accent en el fet que el discurs de Vives va ser “realista i coneixedor del debat que hi ha en el si de la societat andorrana, i que reclama que hi hagi la serenor i el consens necessari per afrontar-ho amb tranquil·litat”.

“L’arquebisbe ha parlat dels reptes de la societat moderna i de l’andorrana”, va sentenciar. Des del Partit Socialdemòcrata (PS), el president, Pere López, va voler evitar valorar les paraules del Copríncep. “És un dia festiu, de celebració, en què la política ha d’estar al marge”, va dir, al temps que va reconèixer que “particularment no ens ha cridat l’atenció”. “És una festa nacional, dia d’andorranitat, i no és el dia de matisos ni de cap altre element. Per tant, estem contents d’estar aquí un any més i d’animar tot­hom a celebrar el dia de Meritxell”, va concloure.

En un to similar es va expressar el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, que va afirmar que “hi ha consideracions religioses que cal escoltar, però no em correspon valorar-les”.

“El Copríncep ha fet un parlament que crec que jo em quedo amb el que per mi és més important i és la seva referència als 25 anys de la Constitució democràtica del país”, hi va afegir.

NOU BÀCUL PELS 25 ANYS EPISCOPALS DE VIVES

Els capellans del Principat van voler manifestar ahir la seva “estima fraternal” a l’arquebisbe de la Seu, Joan-Enric Vives, amb l’obsequi d’un bàcul pastoral durant la celebració de la missa al santuari de Meritxell. L’arxipreste de les Valls d’Andor­ra i mossèn de la capital, Ramon Sàrries, va explicar que el nou bàcul serveix per celebrar els 25 anys de l’ordenació episcopal de Vives. Un ministeri com a bisbe, va explicar Sàrries, exercit majoritàriament al servei de la diòcesi d’Urgell i del Principat. En concret, durant disset anys. “Els sacerdots de les par­ròquies de les Valls hem considerat oportú fer un obsequi al senyor arquebisbe”, va continuar Ramon Sàrries, que va assenyalar que el bàcul és, juntament amb la mitra, la distinció episcopal a l’Església des del segle IV. El bàcul simbolitza la funció de pastor i “la responsabilitat d’atendre i cuidar els fidels que li són encomanats”, va posar en relleu l’arxipreste de les Valls d’Andorra.

tracking