Nou mesos de presó condicional per agredir, amenaçar i vexar l'exparella

L’acusat negava les imputacions però Corts va considerar creïble el relat de la víctima

Nou mesos de presó condicional per agredir, amenaçar i vexar l'exparella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2010 l’acusat va escridassar i immobilitzar contra la paret la víctima amb una mà mentre aixecava l’altra. La intervenció de la mare d’ella va frenar l’atac. Dos anys més tard es va produir una altra agressió quan l’home la va agafar pels canells, la va sacsejar i estirant-la dels cabells la va arrossegar fins a la porta del domicili que compartien. Aquests dos actes de violència juntament a una convivència de “menyspreus constants” són els que es van jutjar al Tribunal de Corts i que els magistrats van considerar provats i constitutius d’un delicte menor continuat de maltractament en l’àmbit domèstic, que sumat a un d’amenaces no condicionals van provocar la condemna a nou mesos de presó condicional de l’acusat, un andorrà de 33 anys.

Etiquetes:

L’acusat va negar les imputacions. Tot un seguit de testimonis presents a la vista oral van declarar al seu favor i el van definir com una persona gens agressiva i que mai havia tingut problemes amb d’altres parelles. L’únic que va admetre van ser discussions puntuals durant les quals li havia proferit algun insult. La seva advocada va assenyalar que es tractava d’un problema de parella que estava en camí de solucionar-se, que no hi havia proves del maltractament, i en va sol·licitar l’absolució. La fiscalia, un any de presó condicional. El ministeri públic va avalar els fets denunciats per la dona i que durant la convivència (de cinc anys) haguessin sovintejat els insults, com ara que era una “merda” o que semblava una “puta”. Els magistrats també van concloure que el relat de la víctima “té eficàcia suficient per a desvirtuar el principi de presumpció d’innocència que empara tot acusat quan no hi ha raons objectives que li restin credibilitat”. Tanmateix, la sentència va recollir la declaració de testimonis, com ara familiars de la dona que havien intervingut per auxiliar-la després dels dos actes de violència física i també d’una amiga que hauria escoltat una conversa telefònica en què l’home va amenaçar la perjudicada. “El dia que l’agafés, la mataria”, li hauria dit. Malgrat que la defensa del processat va voler restar credibilitat a aquest testimoni, atesa l’amistat que manté amb la víctima, els magistrats del Tribunal de Corts van considerar acreditada l’amenaça i que va provocar en la víctima temor per la seva integritat física. En relació amb els testimonis a favor de l’acusat, la resolució judicial va apuntar que el fet que fos descrit com una persona gens agressiva no impedia que hagués tingut un comportament violent amb la víctima.

A banda dels nou mesos de presó condicional, el Tribunal va imposar al processat el pagament d’una indemnització de 750 euros a la víctima. D’altra banda, la sentència va recollir la petició de l’acusat de ser dispensat dels antecedents penals si és que era condemnat perquè la situació s’havia reconduït i perquè treballava de mestre eventual a l’escola andorrana.

tracking