finances

Norma per saber els beneficiaris de societats

Es coneixerà les persones que treuen profit d’una entitat, més enllà dels càrrecs o accionistes

Norma per saber els beneficiaris de societatsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir un reglament que permetrà conèixer tots els beneficiaris de les societats del país. Gràcies a l’entrada en vigor d’aquesta normativa, que s’emmarca dins de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners, les empreses, fundacions o associacions hauran de fer constar si hi ha més persones que treuen profit dels organismes, més enllà de les que ja consten actualment al registre, com és el cas dels accionistes o dels membres que ostenten algun càrrec.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va explicar que gràcies el text que ahir es va tirar endavant s’evitarà que hi hagi contractes “interns” dins de la pròpia societat, “amb persones que quedin ocultes” i que en el fons siguin “beneficiàries reals” d’una societat, associació o fundació. Si bé aquesta qüestió té “un caràcter tècnic” i no tindrà una “afectació directa i quotidiana al conjunt dels ciutadans”, el portaveu de l’executiu va afirmar que no es tracta d’una “qüestió menor” en l’àmbit de la lluita contra el blanqueig de diners i que, per tant, contribuirà al fet que “no hi hagi cap opacitat que permeti amagar els beneficiaris finals de qualsevol estructura societària o mercantil”.

El portaveu del Govern va dir que fins ara no hi havia una cor­relació directa entre els beneficiaris últims d’una societat i aquells que realment estan inscrits al registre i que tenen càr­recs de responsabilitat. “Ara, el que es fa és anar un pas més enllà, de manera que aquestes societats i associacions han de revelar si hi ha altres beneficiaris més enllà dels inscrits”, va relatar Cinca, que creu que “Andorra no és un país on hi hagi especialment opacitat”, ja que “fa temps” que s’han anat blindant aspectes relacionats amb la problemàtica del blanqueig. “Andorra ha anat bastint una estructura legislativa que no facilita que hi hagi opacitat”, va afirmar el ministre de Finances, que al mateix temps va afegir que cal avançar en les recomanacions que fan organismes internacionals, com ara el Moneyval.

Una adaptació a la legislació

En tot cas, Jordi Cinca va desvincular l’aprovació d’aquest reglament “com a resposta a una problemàtica”, sinó que es tracta només d’una “adaptació” de la legislació als paràmetres internacionals. Alhora, el representant va manifestar que no seria “capaç” d’identificar algun sector que pugui ser “més propici” per dur a terme aquestes pràctiques il·legals, i va destacar que la Llei d’inversió estrangera ja va erradicar la figura del testaferro.

tracking