política

Martí i Bonell veuen improbable que hi hagi comicis al desembre

El cap de l’executiu troba “complicat” que es puguin aprovar totes les lleis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat que les eleccions se celebrin al desembre va perdent cada cop més força. Tant el cap de Govern, Toni Martí, com la subsíndica general, Mònica Bonell, van admetre ahir que és difícil convocar els comicis abans que s’acabi l’any, tal com s’havia especulat. Escurçar la legislatura implicaria que no es podrien aprovar totes les lleis que hi ha actualment a tràmit, que són 32, i que s’haguessin de tornar a presentar de zero durant el pròxim mandat.

“En un món ideal s’aprovarien totes”, va assegurar ahir Martí durant la inauguració de la 35a Universitat d’Estiu, tot i que al mateix moment va admetre que “serà molt complicat” que tots els projectes puguin passar el llum verd del Consell. Martí, que en un principi revelarà la incògnita dels comicis durant el debat d’orientació política, va assegurar que “no és el cap de Govern qui decideix quines [lleis] han d’anar més ràpid o amb més celeritat”.

Per la seva banda, la subsíndica general, Mònica Bonell, va afirmar després de la junta de presidents que “és impossible [celebrar eleccions al desembre] si el que es vol és aprovar alguns projectes de llei que tenim a les comissions”. En tot cas, Bonell va dir que si la “voluntat política és de dissoldre, no hi ha res impossible”, però aleshores els textos quedarien pendents per a la propera legislatura. La subsíndica general va recordar que la decisió d’avançar o no els comicis és de Toni Martí. “És una potestat que li toca a ell, si en vol informar i ho té clar ho dirà, però com que no ho sabem treballem com si la legislatura continués i que el període de sessions s’esgoti al desembre o al gener”, va dir Bonell.

Entre els projectes que el Govern vol tirar endavant sí o sí hi ha el de la reforma de la Funció Pública, el Codi de relacions laborals i el projecte dels pressupostos de l’any que ve. Amb tot, aquest últim text té poques possibilitats que sigui aprovat pels consellers abans d’acabar l’any. El text acostuma a presentar-se al Consell General el mes d’octubre i des de l’any 2013 sempre ha estat aprovat el mes de gener de l’any següent. Martí va admetre que des de l’executiu s’ha de preparar el projecte de l’any que ve “amb celeritat” i que l’objectiu és presentar-lo “al més aviat possible”.

Martí i Bonell veuen improbable que hi hagi comicis al desembre

tracking