justícia

Argentina extradirà un dels veneçolans buscats per BPA

L’arrestat és Luis Abraham Bastidas, cosí de l’expresident de Pdvsa Rafael Ramírez

Argentina extradirà un dels veneçolans buscats per BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia argentina ha arrestat Luis Abraham Bastidas Ramírez, un dels dotze veneçolans sobre els quals la batlle Canòlic Mingorance havia tramès una ordre de detenció internacional. Bastidas, de 41 anys, és cosí de l’exministre d’Energia i Petroli i expresident de Pdvsa, Rafael Ramírez Carreño. Suposadament Ramírez és el cap a l’ombra de tota la trama que va aconseguir 2.000 milions de dòlars en comissions il·legals a canvi de concessions multimilionàries d’obra pública que feia la petroliera. La corrupció es materialitzava a través de comptes a BPA i de societats fantasma creades per BPA Serveis i que s’utilitzaven per dificultar la traçabilitat dels diners. Mingorance acusa Bastidas, antic gerent del departament de logística i serveis, de l’empresa que presidia el seu cosí, de blanquejar cinc milions de dòlars. La batlle incloïa en l’aute per a l’arrest de Bastidas que hi hauria informacions respecte que va deixar el càrrec a Pdvsa després d’una acusació de cor­rupció a Veneçuela.

El jutge federal Hugo Vaca Narvaja, segons van informar mitjans argentins, va explicar que la detenció va tenir lloc el 16 d’agost en virtut de la petició andorrana. La justícia argentina ha iniciat els tràmits perquè l’extradició de Bastidas sigui el més ràpida possible. De moment, l’acusat ha quedat en llibertat mentre es fan els tràmits per a l’extradició. Segons va explicar Vaca Narvaja, “no hi ha perill de fuga i per això se li va poder atorgar la llibertat a aquesta persona”.

El jutge també va indicar que Bastidas “havia estat citat pel jutjat d’Andorra perquè es presenti i fixar una data d’indagatòria en el transcurs d’aquests 15 dies”. El magistrat va precisar que “es va fer l’esbrinament pertinent per si hi havia arrelament” i ha assenyalat que ara es troben en contacte amb el jutjat d’Andorra. Segons Vaca “estem en contacte per veure els tràmits d’extradició, que portaran un temps important. És un home que viu a Nueva Córdoba, que treballa, que té tota la seva família amb ell”. La mesura que ha decidit el jutge mentre es tramiten els papers és la retirada del passaport i la prohibició de sortir d’Argentina.

Aquest és el primer dels dotze perseguits per la justícia andorrana que és detingut. Es preveu que tots, o la majoria, es troben en països sud-americans.

CLAUS

L’arrest de Bastidas va tenir lloc a Nueva Córdoba, on estava vivint amb la família.

Mentre es tramita la seva extradició cap a Andorra ha quedat en llibertat, però amb la retirada del passaport.

tracking