Reportatge

Fixació pels pisos aliens

El principal sospitós de l’estafa dels lloguers d’habitatges amb anuncis falsos a les xarxes socials és conegut per la policia, que el va detenir fa tres mesos per falsificar un contracte per intentar llogar el pis propietat de la seva parella sense tenir-ne el consentiment.

Fixació pels pisos aliensARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys dues persones van ser estafades a través d’anuncis falsos de lloguer d’habitatges a un preu molt inferior al del mercat la setmana passada. El principal sospitós demanava a les víctimes, amb l’esquer de l’estalvi que tindrien en el lloguer, un avançament en concepte de paga i senyal per garantir-los que l’operació es faria efectiva. El pis ofert, tot i que era real, ni estava a Andorra la Vella ni l’estafador en tenia la gestió, que cor­responia a una immobiliària d’En­camp. Però aquesta no ha estat la primera vegada que el sospitós intenta fer negoci a costa d’un pis del qual ni en té la representació ni és de la seva propietat. Fa tres mesos la policia el va detenir acusat de falsificació d’un contracte. L’operació que pretenia portar a terme en aquella ocasió era llogar un habitatge de la seva parella sense tenir-ne el consentiment, per la qual cosa va inventar-se un contracte fora de la legalitat. Al final, tal com sembla que pot tancar-se l’estafa del lloguer del suposat pis econòmic d’Andorra la Vella, la manipulació va acabar en no-res i el pis no es va llogar.

Pendents de les denúncies

La magnitud de l’estafa del lloguer del pis a través de les xarxes socials encara s’ha de calibrar i no es podrà arribar a concretar fins que la policia posi en marxa la investigació, fet que encara no s’ha produït perquè no s’ha assignat a cap grup del cos de seguretat, per la qual cosa a hores d’ara es disposa de molt poca informació respecte al cas. En primer lloc, abans d’iniciar les enquestes cal comprovar que realment s’han fet efectives la o les denúncies cor­responents i a con­tinuació valorar-les per determinar quin curs se’ls dona. En aquest moment, els únics fets que semblen contrastats és que hi ha dues víctimes i que la quantitat de diners que van avançar no arribarien als dos-cents euros. Davant d’aquestes evidències cal comprovar si el cas té gaire més recorregut i el nombre de persones que han estat víctimes de l’estafador és molt superior, i en conseqüència la quantitat econòmica derivada del delicte augmenta significativament. Mentre no es disposi de més informació és impossible establir les conseqüències penals que pot arribar a tenir l’acció. De manera que encara hauran de passar setmanes per saber l’abast real de l’estafa que ha portat a terme el principal sospitós, que circumscriu la seva activitat delictiva als fraus immobiliaris, ja sigui a través de les xarxes socials o d’altres mètodes.

L’última operació coneguda i per la qual se l’inquireix la duia a terme via Facebook, on oferia un cèntric habitatge a la parròquia d’Andorra la Vella per un preu molt per sota al qual s’està cobrant. El sospitós va aprofitar-se de la situació actual en la qual es troba el mercat immobiliari i de les dificultats que està creant a moltes famílies poder fer front al pagament de lloguers molt elevats i en constant augment per la falta d’oferta.

TEMPORERS I TURISTES VAN SER VÍCTIMES D'UNA WEB ESPANYOLA

La policia va rebre la temporada d’hivern passada diverses denúncies de turistes i temporers que havien estat víctimes d’una web espanyola que es dedicava a llogar pisos i apartaments a Andorra. Els afectats per l’estafa van comprovar en arribar al Principat que el que tenien contractat no s’ajustava en res amb el que els havien ofert a través de la xarxa. Els apartaments que els havien assignat presentaven una qualitat i unes prestacions molt per sota del que creien haver contractat, i per tant el que havien pagat estava molt per sobre del valor real del lloguer d’un pis de característiques molt inferiors. Els afectats van presentar les corresponents denúncies davant la policia, que les van trametre als cossos de seguretat espanyols, perquè en no haver-se comès el delicte a Andorra no corresponia obrir cap investigació, ja que la responsabilitat requeia al país veí. Tot i que es tracta de fets puntuals, sí que s’ha constatat que aquestes estafes immobiliàries es cometen de forma regular.

tracking