La unitat de radioteràpia estarà el 2019 i no se sap qui la gestionarà

El Govern ha convocat el concurs d’idees per construir-la i el guanyador haurà de preveure una possible ampliació de l’hospital

La unitat de radioteràpia estarà el 2019 i no se sap qui la gestionaràARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir la convocatòria d’un concurs d’idees per a la selecció d’un arquitecte que redacti el projecte i la construcció de la unitat de radioteràpia que vol posar en servei el ministeri de Salut. Segons va explicar el portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, si els terminis previstos s’acaben acomplint la unitat de radioteràpia podria ser una realitat abans de final del 2019.

Tot i que d’aquesta manera es dona inici oficial a la construcció de la instal·lació, Cinca va admetre ahir que el ministeri de Salut encara no ha decidit si la unitat de radioteràpia serà gestionada directament pel SAAS, si es realitzarà un concurs perquè sigui una empresa externa tant nacional o estrangera qui la faci, o si es buscarà una fórmula mixta. “Encara s’ha de definir la gestió que es farà d’aquest centre”, va dir el ministre, que va matisar que “el més important és que aquest servei de radioteràpia formarà part de l’oferta sanitària pública”.

La instal·lació per al tractament de malalties oncològiques s’ubicarà en una parcel·la propietat del Govern que està a cavall d’Andorra la Vella (avinguda Doctor Mitjavila) i Escaldes-Engordany (avinguda Fiter i Rossell) i que tindrà connexió directa. Ara mateix és una zona d’aparcament d’uns 462 metres quadrats de superfície situada al costat de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

El Govern preveu que la unitat de radioteràpia consti, preferiblement, d’una sola planta o de dues com a màxim. El que sí que es demanarà a l’arquitecte que redacti el projecte, és que els fonaments de l’edifici es realitzin de tal manera que en el futur es pugui construir en alçada una ampliació de l’hospital en cas que fos necessari.

AVISADORS ACÚSTICS A LES 53 CRUÏLLES AMB SEMÀFORS QUE HI HA AL PRINCIPAT

El consell de ministres va aprovar ahir licitar el subministrament, la instal·lació i la posada en servei d’avisadors acústics per a invidents a diverses cruïlles semafòriques de la xarxa de carreteres, vials i carrers del Principat. Actualment hi ha 53 cruïlles semafòriques i en només onze hi ha instal·lats aquests avisadors acústics. Amb la licitació aprovada ahir es vol equipar les 42 cruïlles restants amb aquest tipus de sistema. Segons el Govern, el 23% dels desplaçaments diaris de mobilitat a Andorra es realitzen a peu, i s’efectuen 135.500 desplaçaments interns de forma motoritzada. Tot plegat, unit a l’important nombre de vehicles que entren al Principat (4.200.000 el 2017), “ha motivat la instal·lació a tota la xarxa semafòrica existent, d’avisadors acústics de pas, amb l’objectiu de prevenir accidents per atropellament a les cruïlles”. En entorns poblats s’analitzarà la conveniència de desactivar el senyal acústic a la nit per no pertorbar el descans del veïnat. Les especificitats tècniques d’aquests aparells que inicialment són per persones invidents, fan que altres col·lectius com la gent gran, els infants i en general la resta de la població, pugui gaudir de més seguretat.

tracking