Agricultura

La pedra malmet el 40% de les plantacions de tabac del país

L’Associació de Pagesos i Ramaders calcula que un milió de plantes s’han vist afectades

La pedra malmet el 40% de les plantacions de tabac del paísARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pedregades que s’ha registrat al llarg d’aquest estiu han afectat el 40% de les plantacions de tabac de tot el país. El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma, va explicar ahir al Diari que s’han registrat unes 250 declaracions per pedra que han malmès les parcel·les tabaqueres.

De fet, segons va posar en relleu el president de l’APRA, més d’un milió de plantes es van veure afectades per les condicions meteorològiques adverses de les darreres setmanes, si bé Coma va voler remarcar que “hi ha plantacions sense pedregat, ja que la precipitació no ha estat tan gran com l’any passat”.

Set episodis de calamarsa

En concret, es van viure set episodis de calamarsa a les parròquies del Principat entre juliol i les primeres setmanes d’agost. El primer, el 7 de juliol, va ser un dels moments de pedra més greus i va caure sobre Andorra la Vella, Encamp, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. Aquesta última par­ròquia va ser la més afectada, tot i que “les plantes han tingut temps de recuperar-se”, va matisar Xavier Coma. Els dies 20 i 24 de juliol les precipitacions van malmetre les parcel·les escaldenques i lauredianes, respectivament.

A l’agost, les pedregades van afectar de manera més evident la part alta del país. El dia 9 va caure pedra únicament sobre Canillo, mentre que el dia 12 ho va fer a la Massana, Ordino i Canillo i el dia 16 a Canillo, Encamp i la Massana. Finalment, el darrer registre de pedregades es va detectar dissabte passat a les plantacions massanenques.

“Baixarà la qualitat, però potser el tabac serà aprofitable”, va remarcar el president de l’APRA. En tot cas, Coma va posar l’accent en el fet que les tasques de peritatge per valorar els danys donaran resultats la setmana vinent. Així, va afirmar que alguns agricultors van iniciar la recollida del tabac dimecres passat, tot començant per les plantes amb menys forats.

tracking