Dades de la duana

Els ingressos pel tabac segueixen augmentant

La duana va incrementar al juliol els diners de la taxa a la importació del producte i encadena tres mesos consecutius de creixement

Els ingressos pel tabac segueixen augmentantARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ingressos per la taxa a la importació de tabac van créixer el juliol passat un 198% respecte al mateix mes de l’any anterior. Per tercer mes consecutiu s’han incrementat els ingressos per la taxa aquest producte. Al maig es va trencar una tendència negativa que s’havia allargat un any en el qual el recaptat del mes eren inferiors als aconseguits el mateix mes de l’exercici anterior. Al juliol les arques de l’Estat van rebre 10,6 milions d’euros per la taxa al tabac, uns set milions més que el mateix mes del 2017.

En el que portem acumulat d’any, l’Estat ja ha ingressat 65,9 milions d’euros per la importació del tabac, un 8% menys que en el mateix període de l’exercici anterior. Els tres mesos amb increments (que van ser del 313,5% al maig, del 753,6% al juny i del 197,9% al juliol) han permès reduir, i força, el diferencial, que va arribar ser al maig del 47,3% negatiu. Cal recordar que el 2017 es va tancar amb uns ingressos per la taxa al tabac de 106,7 milions d’euros, xifra gairebé calcada a la del 2016, quan es van rebre 106,8 milions. Va ser el 2017 un any encara molt influenciat per l’increment de la taxa que va realitzar el Govern i que va fer que els fabricants importessin més tabac de l’habitual durant uns mesos. Un cop amb la taxa en vigor, les importacions es van reduir mes a mes fins arribar a equilibrar els ingressos.

Total d’importacions

Quant a la totalitat de les importacions, al juliol es van ingressar 20,6 milions d’euros, un 63,8% més que al mateix mes de l’any passat. Com en el cas del tabac, s’acumulen tres mesos de pujades després d’un any en què els ingressos per la totalitat de les importacions eren inferiors al mateix mes de l’any anterior. En els set primers mesos del 2018, l’Estat ha recaptat 125,2 milions d’euros, un 2,2% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Igual que ha passat amb el tabac, durant els quatre primers mesos del 2018 hi va haver una tendència negativa respecte dels ingressos per les taxes als productes importants. A l’abril van arribar a ser un 30% inferiors als del mateix període l’any passat. El 2017 es va tancar amb 208,5 milions ingressats, quantitat una mica superior a la del 2016, quan la duana va rebre 205,4.

El juliol, però, no ha estat bo per la taxa a la importació de begudes, ja que els ingressos han caigut un 9% respecte al mateix període de l’any anterior. Van ser de 912.270 euros i la xifra total acumulada en el que portem d’any és de 5,1 milions, un 3,2% menys que en el mateix període de l’exercici 2017.

Sí que s’han incrementat els ingressos per les taxes a la importació de combustibles minerals, que han crescut un 13% respecte del juliol de l’any passat. Es van ingressar 4,6 milions i l’acumulat en el que el portem d’any és de 29,1, un 5,9% més que el mateix període del 2017.

EL PREU DEL PAQUET A FRANÇA ÉS DES D'AHIR 20 CÈNTIMS MÉS CAR I ARRIBA AL 7,9 EUROS

França va viure ahir un nou augment del preu del tabac i els paquets d’algunes marques, les més cares, s’han incrementat uns 20 cèntim d’euros, arribant en alguns casos als 7,9 euros per 20 cigar­retes o als 11,85 per 30 unitats. Paral·lelament a la pujada, els consumidors francesos han vist reduït el preu d’algunes marques de tabac de cargolar. El d’ahir és el tercer augment des de finals de 2017, quan els diferents paquets de cigarrets van tenir un increment de 35 cèntims. El març passat la pujada va ser d’un euro. La tendència a incrementar el preu del tabac a França no s’atura amb l’apujada d’ahir, ja que la intenció de l’executiu gal és que l’any 2020 el preu d’un paquet de tabac sigui de deu euros. I és que els consumidors francesos veuran com el preu del tabac s’incrementarà 50 cèntims l’abril del 2019 i 50 cèntims més el novembre d’aquell mateix any. Segons va anunciar la ministra de Sanitat francesa, Agnès Buzyn, fa uns mesos, l’abril del 2020 hi haurà una nova pujada de 50 cèntims, i el novembre d’aquell any, la darrera, que serà de 40 cèntims. Segons les dades del ministeri de Salut del país veí del nord, cada any moren a França unes 70.000 persones per malalties relacionades amb el tabac.

MÉS D'UNA TONA DE TABAC INTERVINGUT

El ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, va anunciar dissabte en una piulada a Twitter que en el que portem de mes d’agost s’han intervingut 1,1 tones de tabac de contraban. “La lluita contra el contraban de tabac no s’agafa vacances a l’agost”, deia en la piulada, on incorporava un enllaç a un document del servei de duanes francesos. La majoria de tabac confiscat als punts fronterers han estat als d’Andor­ra i Luxemburg. En el cas de la duana de Tolosa, en tres setmanes s’han requisat uns 80 quilograms de tabac i a la de Perpinyà, 460.

tracking