Agricultura

El Govern preveu una bona collita de tabac aquest any

El director d’Agricultura diu que algunes parròquies ja estan recollint les plantacions i que a d’altres els queden pocs dies per fer-ho

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu una “bona collita” de tabac aquesta temporada. Així li consta al director d’Agricultura, Landry Riba, després de veure com en algunes parròquies, els agricultors ja estan retirant les collites i a d’altres, els queda molt poc. “A priori es preveu una bona collita enguany, ja que sabem que a algunes parròquies, com ara a Andorra la Vella i Sant Julià, els tabaquers ja estan acabant o a punt de fer el procés de recollida”, va dir. A les parròquies altes, Canillo o Ordino, “els queden encara 10 dies més, 15 a tot estirar, per començar a fer-ho, així que si no es produeix un daltabaix meteorològic, creiem que la producció d’aquest any serà força bona”, va assentir.

Al director d’Agricultura li consta que alguns pagesos sí que van quedar afectats per les pluges dels darrers dies, especialment les de la setmana passada, però afirma que en termes generals, no van causar grans problemes a les plantacions. “Malgrat que no tinc les dades de l’Associació de Pagesos, sí que sabem que algun d’ells va fer una declaració per tenir la seva plantació afectada, però crec que no van ser de gran importància”. A Ordino, ni el conseller d’Agricultura, Marc Pons, ni el cònsol major, Josep Àngel Mortés, sabien de cap plantació que hagués quedat seriosament malmesa.

Segons l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) només dues plantacions van presentar la reclamació per afectació als seus cultius per les pedregades de dijous passat. Una va ser a Canillo i la segona a la Massana. La primera no era greu, com va reconèixer el mateix pagès, i en el segon no s’havia pogut valorar encara a causa de les esllavissades de la forta plujada de diumenge.

Bona salut de la ramaderia

Landry Riba va destacar que al llarg dels darrers anys el sector ramader del país s’ha instal·lat en “una certa estabilitat”, encara que va matisar que si bé és cert que el nombre de caps es manté any rere any, “el que varia és el nombre d’explotacions, ja que alguns ramaders es jubilen, n’hi ha d’altres que es concentren, però és la tònica que hem seguit els dar­rers anys”. En aquest sentit, va xifrar la cabana bovina en unes 1.400 vaques mare de cria, uns 900 vedells i una seixantena de toros. La gran majoria dels exemplars estan destinats al consum i passen per uns exhaustius controls de qualitat abans de rebre el segell de qualitat de protecció geogràfica protegida, o del de qualitat controlada.

Per la seva part, el conseller d’Agricultura d’Ordino, Marc Pons, també va titllar d’“estable” el sector a la parròquia. “Mantenim la mateixa cabana i les explotacions, unes 8 o 9, en els darrers anys. A més, el relleu generacional el tenim garantit i és una bona notícia pel servei a l’ecosistema que ens aporta la ramaderia”, va dir.

BENEDICCIÓ... A LA BRASA

Més d’un centener de persones es van reunir ahir, a la Rabassa d’Ordino, per celebrar la benedicció del bestiar, la festa que marca el pas dels ramats des de les zones altes de la parròquia fins a la zona intermèdia del Sorteny. Aquest és el pas previ abans d’arribar a la Fira del bestiar que se celebra a Andorra la Vella l’octubre. La majoria dels assistents eren ordinencs, encara que sempre hi acaba venint algun massanenc, “especialment per la carn a la brasa que ens donen”, explicava la Júlia Pelegrina, una padrina de 81 anys que fa molts anys que ve amb la seva amiga, la Paulina del Toro. “Ens agrada molt venir per l’ambient familiar que hi ha, l’aire pur, i sí, a mi també m’agrada la carn”, reien. Una mica més enllà, els infants de la ludoteca debatien sobre què els agradava més, si el menjar o veure les vaques. Qui ho tenia clar era el Joan, que es decantava per la segona, ja que “la mare m’ha fet un tupper i me l’he de menjar”, es lamentava.

El Govern preveu una bona collita de tabac aquest any

El Govern preveu una bona collita de tabac aquest any

tracking