x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
protesta

El CDR convoca una marxa des d'Andorra per l'aniversari de l'1-O

Les caminades volen fer a la inversa, de nord a sud, el trajecte que van fer els exiliats republicans al final de la guerra civil
El CDR convoca una marxa reivindicativa des d'Andorra

El CDR convoca una marxa reivindicativa des d'Andorra

El CDR convoca una marxa reivindicativa des d'Andorra

Actualitzada 13/08/2018 a les 12:40
El Comitè de Defensa de la República catalana (CDR) ha organitzat una triple marxa reivindicativa que tindrà lloc dissabte 22 de setembre i que té Andorra com un dels punts de sortida. Aquests és un dels actes que es consideren previs als que s’organitzaran per a la commemoració de la jornada de l’1 d’octubre de l’any passat amb el referèndum sobre la independència de Catalunya.
Els organitzadors han convocat les caminades que sortiran des dels punts on els republicans van haver de fugir de les tropes franquistes al final de la guerra civil. Les tres zones on es considera que hi va haver el pas cap a França dels exiliats el 1939 són Andor­ra, la Vall d’Aran i l’Empordà. Dels tres llocs sortirà cadascuna de les tres marxes, que aniran en el sentit invers al que van fer els republicans. La caminada serà de nord a sud i per això l’acció reivindicativa ha estat batejada com a Camins de tornada. En la convocatòria s’indica que les caminades seran de com a molt dues hores.

La convocatòria, a través d’un cartell que es reprodueix en aquesta pàgina, ha estat col·locada a les xarxes socials i en format físic. Els organitzadors, però, no han especificat on seran exactament els punts de sortida. Aquest punt és especialment important en el cas d’Andorra, perquè la situació és molt diferent si l’inici se situa a la frontera (o a la Seu d’Urgell) i no dins del territori del Principat. En el cas que volguessin fer una marxa que s’iniciés dins d’Andorra, segons les fonts consultades, haurien de fer una petició oficial. Les fonts van comentar que en cas que es produís difícilment podria ser concedida quan les autoritats andorranes ha repetit de totes les maneres possibles que és un problema intern espanyol. No hi ha cap precedent d’una acció similar.

Retorn dels polítics
La convocatòria fa una crida a “dignificar els camins que van fer els republicans per escapar del feixisme”, al mateix temps que insta a demostrar que “la república ha tornat i volem que tornin a casa aquells que un dia es van haver d’exiliar”. La crida conclou que “és per això que fem tres caminades per convertir aquests camins en camins de tornada”.

Els organitzadors han fet públic a les xarxes socials que “fem una convocatòria per al 22 de setembre del 2018 a tota la gent disposada a caminar per defensar els valors republicans i la dignitat dels nostres exiliats des de la retirada del 1939”. S’han facilitat adreces en xarxes socials per a aquells que s’hi vulguin apuntar. A hores d’ara encara no se sap si hi haurà associacions que s’apuntaran a la iniciativa.
 
EL CDR D'ANDORRA VA CONVOCAR ACCIONS PER PROTESTAR CONTRA JOSEP BORRELL
El Comitè de Defensa de la República a Andorra ja va convocar accions de protesta contra la visita que hi ha prevista per a principi d’octubre del nou ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell. Des del CDR es va fer una crida “per rebre’l com mereix” durant l’estada que farà a Andorra en visita oficial. El ministre socialista ha estat un dels polítics catalans més crítics amb el moviment independentista i el seu nomenament com a representant d’Exteriors no ha estat ben rebut des de les files secessionistes.

El mateix rebuig, segons es pot seguir pel Twitter del CDR andorrà, ha provocat el nomenament d’Àngel Ros com a nou ambaixador espanyol a Andorra. Es critica el nomenament i la forma com indirectament se’l succeirà al capdavant de l’ajuntament de Lleida. En les xarxes socials del Comitè de Defensa de la República andorrà no hi ha, però, més informació respecte a quines són les accions que han planejat per protestar per la presència de Josep Borrell a Andorra com a ministre d’Exteriors del gabinet de Pedro Sánchez.
Etiquetes
Veure’n més
65
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts