col·lectius professionals

L'obra visada es manté respecte del 2017

Fins al juny, els arquitectes han avalat 106.254 metres quadrats de projectes constructius

L'obra visada es manté respecte del 2017

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estadística d’obra visada pels arquitectes, i que esdevé un termòmetre més del ritme del sector de la construcció, apunta aquest 2018 a l’estabilitat respecte del 2017. Si més no les xifres recollides fins al 30 de juny, amb 106.254 metres quadrats avalats pels despatxos professionals, una xifra molt similar als 107.446 del mateix període de l’any anterior. La global inclou, però, tot tipus de projectes: obra nova, reforma, ampliació i enderroc. Pel que a noves construccions, els metres visats són 58.551, front als gairebé 60.183 d’un any enrere. Per tant, lleugerament a la baixa. Les dades de la reforma també estan per sota de les del 2017, amb 33.577 metres quadrats visats pels més de 40.000 de l’any anterior.

El Col·legi d’Arquitectes asse-nyala que encara es recullen xifres baixes. “El pitjor any [des que recullen les dades] va ser el 2016, seguit del 2015 i el 2017”, va explicar la degana, Zaira Nadal. Per tant, va assenyalar, l’estadística és millorable malgrat que també va precisar que les dades s’han de matisar perquè una obra visada després necessita l’autorització de l’administració i no és evident que s’impulsi de manera immediata. De fet, va indicar, ara s’estan trobant casos de persones que recuperen obres que havien deixat aparcades en el passat. Per això, una de les demandes que s’ha fet al Govern és que elabori estadístiques sobre els projectes constructius que realment es tiren endavant en un any perquè tampoc la que elabora l’administració central, la de superfície autoritzada, correspon exactament al que s’acaba duent a terme.

Respecte a l’obra visada, va insistir que un dels problemes que tenen és que des que es recull la dada no hi ha hagut una estabilitat, amb la punta provocada per la moratòria de la construcció i després la gran davallada. Sí que va indicar que ara es percep certa recuperació de la feina.

Estació de busos

Una de les qüestions que tenen pendents al Col·legi és si tiren endavant alguna acció complementària després que la justícia els hagi donat la raó sobre el projecte de l’estació d’autobusos i n’hagi declarat l’adjudicació irregular. L’ens s’havia plantejat demanar una reclamació simbòlica però encara no han pres una decisió. En tot cas, Nadal va indicar que “si no es repeteix [un cas similar] ens donem per satisfets”.

tracking