justícia

El TS avala el canvi de feina d'un policia si refusa l'examen mèdic

El tribunal dictamina en contra d’una agent que no va comparèixer al comitè de salut i va ser derivada a fer tasques administratives

Cinc persones detingudes per violència domèsticaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’origen del conflicte resolt ara pel Superior va ser la presentació del full de prolongació de la baixa mèdica de l’agent de policia demandant. La funcionària del cos assegura que per “error” va entregar el document on constava la patologia que havia motivat l’atur de treball, de tipus psicològic. En tenir coneixement de la situació, la direcció de la policia va activar el mecanisme perquè fos sotmesa a un examen mèdic. L’afectada no va acudir a la convocatòria del comitè mèdic i la direcció va acordar apartar-la de les funcions i derivar-la a la realització de tasques administratives. Una decisió que ara ha avalat la sala administrativa, que ha fet dos pronunciaments.

I és que la demandant va efectuar dos accions judicials diferenciades. Per un costat, contra el canvi de feina decidit per la direcció policial. I per l’altre, pel que considerava una vulneració de la legislació en matèria de protecció de dades. L’agent de policia manifesta que el full on constava la seva afecció el va entregar “per error”, i que per tant la utilització que es va fer a posteriori va ser irregular. Inicialment va portar la seva queixa a l’Agència de Protecció de Dades (APDA), que va resoldre que no havia existit aquesta vulneració. L’agent va portar llavors la resolució de l’APDA a la Batllia, que la va confirmar, com ara ha fet la sala administrativa del Superior.

Una feina més sensible

El tribunal assenyala en primer terme que va ser la pròpia demandant qui va lliurar aquesta informació, i que per tant la situació no s’adiu al que marca la Llei de protecció de dades en el sentit que una persona es pot oposar al tractament de dades personals (com són les de salut) si és que aquestes no s’han obtingut directament d’ella mateixa. Però a més, la sentència posa en relleu les particularitats del cas, en tractar-se d’una agent de policia. La normativa que regula el funcionament del cos posa de manifest que es pot instar a la revisió psicotècnica i/o mèdica dels membres del cos si hi ha símptomes o indicis que pateix algun problema que pot incidir negativament en la seva feina. La sentència assenyala que “cal tenir present que la policia és un cos armat, la qual cosa exigeix tenir especial cura que els seus membres no pateixin cap impediment físic o psíquic que suposi un risc per a ells mateixos o per a altri”. Per tant, afegeix, “és evident que si en el full de baixa consta una patologia de tipus psíquic, el director de policia no pot quedar impassible”.

La sentència recull extractes de la llei espanyola de protecció de dades i també del conveni del Consell d’Europa ratificat per Andorra en el sentit que dades de caràcter personal com són les de la salut o la vida sexual no es poden tractar “a menys que el dret intern prevegi garanties apropiades”, diu el conveni esmentat. La sentència de la sala administrativa del Superior apunta que en aquest cas la “garantia apropiada” es troba en la Llei del cos de policia, que permet el tractament de dades sobre la salut dels membres del cos i, a més, els “obliga a sotmetre’s a una revisió psicotècnica i/o mèdica si presenten símptomes d’una patologia psíquica”.

També la mateixa llei contempla que si el membre del cos al qual s’insta a sotmetre’s a l’avaluació la rebutja, el ministre responsable d’Interior pot acordar la suspensió de feina del funcionari durant un període no superior a sis mesos o bé que se’l traslladi a un lloc de treball que pugui desenvolupar “correctament”, amb adaptació del sou inclosa. Per tant, en la sentència referida al recurs contra la decisió de canviar-li les funcions, el Superior dona la raó a l’Administració en el sentit que van complir la llei després que l’agent, convocada davant el comitè mèdic, no comparegués a la crida.

LES CLAUS

1 Els fets

Canvi de funcions per no acudir a la revisió

En tenir coneixement de la patologia de l’agent, la direcció de la policia va activar el mecanisme perquè fos sotmesa a un examen mèdic. Però l’agent no va acudir a la convocatòria del comitè que havia d’avaluar l’estat de salut. Al·lega un ús irregular de les dades.

2 Accions

Porta a l’apda l’ús de les dades mèdiques

L’agent acudeix a l’Agència de Protecció de Dades adduint que s’ha fet un ús irregular d’una informació que ella ha donat per error. L’APDA no li dona la raó i tampoc la Batllia i el Superior. La justícia assenyala que no hi ha un ús incorrecte si ella mateixa les ha donat.

3 La resolució

Una feina que obliga a majors precaucions

La justícia també puntualitza que la feina de policia obliga a majors precaucions i que la direcció del cos no podia quedar “impassible” sabent de la seva patologia. I recorda que la Llei del cos estableix que hi ha una obligació de sotmetre’s a exàmens psicotècnics i/o mèdics.

tracking