urbanisme

Cinc nous edificis d'habitatges de lloguer i compra a la capital

Conxita Marsol destaca que el comú ha estat proactiu per anar a buscar aquest moviment econòmic que s’està generant a la parròquia

Cinc nous edificis d'habitatges de lloguer i compra a la capitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció s’ha reactivat a la capital i el comú té registrats cinc projectes per tirar endavant promocions d’habitatges, tant de compra com de lloguer, segons indica la cònsol major. Conxita Marsol assenyala que s’ha entrat un “projecte important d’habitatges al carrer Prat de la Creu, molt a prop d’on anirà el casino. A la Baixada del Molí hi ha un edifici d’habitatges que és íntegrament de lloguer, no hi ha ni baixos comercials, són garatges, que està autoritzat i suposo que començaran un dia d’aquests”. La corporació també ja ha donat els permisos per a un bloc de pisos de lloguer “al carrer de la Unió” i a més “s’està començant un edifici a l’avinguda Tarragona”. Quatre iniciatives urbanístiques a les quals se suma la de la Borda Nova, “on hi havia el projecte que tots coneixem com els russos, que ara són americans que dic jo, i allà hi haurà un projecte important, encara no el tenim al comú però em consta que ens entrarà un dia d’aquests” i en comenta que es diu que els habitatges són de luxe.

Marsol ressalta, en declaracions a la ràdio del Diari, que hi ha moviment econòmic a la par­ròquia i reivindica que “el comú hi ha treballat, les coses no surten per si soles. Vam prendre la decisió de rebaixar el tant per cent de la cessió urbanística i això ha animat moltes persones”. Recorda que alguns propietaris van demanar la reducció argumentant que potser tirarien endavant projectes, i “molts dels que van fer al·legacions en aquest sentit han complert i ara estan presentant projectes, perquè tot ajuda i s’ha de ser proactius”, manifesta la cònsol, per afegir que amb les millores que s’estan fent a les avingudes Tarragona, Enclar i Meritxell i les que es faran, “fan també d’alguna manera que els inversors, siguin nacionals o no, creguin en la parròquia”.

Pla parcial a Ciutat de Valls

A les promocions ja autoritzades s’hi afegiran les que es facin a Ciutat de Valls a conseqüència del desenvolupament d’un pla parcial que comportarà una parcel·la important per al comú. “Estem pendents de la cessió d’un terreny perquè es construeix, hi ha un pla parcial pendent que l’aprovi la CTU, espero que ben aviat el tinguem i ja podrem tenir un espai de 900-1.000 metres quadrats on es podria fer un aparcament en aquella zona que és molt deficitària”, detalla la cònsol major. Marsol recalca que s’estan fent actuacions a molts indrets de la parròquia, no tot es centra a l’avinguda Meritxell, i enumera les que es volen fer al carrer Mestre Xavier Planes d’embelliment; el projecte d’un aparcament soter­rat i el nou car­rer que surt a Prat de la Creu; l’ampliació de voreres als Marginets; i les millores a la zona industrial dels magatzems Cervós “que estem acabant de tancar amb la propietat, i si el comú també ha de treballar-hi ho farà”.

Iniciatives que es poden finançar amb els 3,2 milions que el comú ha d’ingressar de més com a resultat del cobrament de 2 milions de les transferències que el Govern deu als comuns i un import d’1,2 milions corresponent a l’import de taxes i impostos que també abonarà l’executiu per la condemna a pagar les sancions endarrerides, indica Marsol. La cònsol precisa que aquests diners no es van preveure al pressupost i serviran per equilibrar els comptes i per a nous projectes, i no es destinaran a reduir deute “perquè ja tenim completament marcat el que hem d’amortitzar cada any”. I ressalta que en dos anys la corporació ha amortitzat 10 milions de deute “i aquest any segurament no serà tan important, però estem en la línia i en endeutament difícilment passarem del 100%, i teníem previst en el 114% al marc pressupostari, i fins al 200% que podíem anar, ni ens passa pel cap”, ja que també s’han de comptar tots els ingressos que deriven dels projectes urbanístics que s’estan autoritzant i que milloraran l’estat de les finances comunals de la capital.

ESPAI MULTIFUNCIONAL AL COMUNAL I CAMP A SOBRE

La cònsol d’Andorra la Vella està convençuda que cal disposar de l’espai multifuncional que el Govern ha estat anunciant. Marsol assegura que “lluitaré per un multifuncional perquè el necessitem per fer-hi el Cirque, per a d’altres activitats i potser no hi haurà Cirque tota la vida, hi haurà d’haver un altre tipus d’espectacle d’aquí a uns anys”. Un espai per al qual “tenim ter­renys”, remarca, que situa “darrere de la carretera la Comella, la zona que s’està desenvolupant de titularitat comunal per les cessions” i l’Estadi Comunal, “que estem negociant amb la propietat un contracte a llarg termini perquè ens permeti fer algun tipus d’inversió important, perquè a part del contracte de lloguer de l’estadi no deixa de ser que està afectat pel pla d’urbanisme i sí o sí acabarà sent un equipament públic i allà hi ha molts metres”. Una alternativa seria “fer l’espai multifuncional i el camp de futbol a sobre, hi ha moltes opcions” que ressalta “són idees que no són per a aquest any ni el que ve, però sí s’ha de començar a treballar”, apunta la cònsol, que explica que “estan acabant de negociar el contracte de l’aparcament a l’antiga estació d’autobusos on s’han d’enderrocar unes naus” que donarà servei a Riberaygua.

tracking