'cas bpa'

Els germans Cierco insten a declarar anticonstitucional la llei de l'AREB

La defensa dels màxims accionistes de BPA diuen que es va crear per “desballestar” l’entitat

Els germans Cierco insten a declarar anticonstitucional la llei de l'AREBARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa dels germans Cierco va demanar ahir al Tribunal Superior (TS) que insti el Constitucional a declarar nul·la la Llei de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). En la vista oral celebrada ahir a la Batllia per debatre si cal lliurar més documentació als màxims accionistes de BPA, la seva representació lletrada va demanar als magistrats de segona instància que s’adrecin a l’alt tribunal perquè valori si el text aprovat el 2015 és o no és constitucional.

L’advocat dels màxims accionistes de BPA va al·legar que la llei es va aprovar després de l’esclat de la crisi de l’entitat bancària i va manifestar que la normativa es va crear expressament per fer front al procés de tancament de BPA. A més, va considerar que la llei de l’AREB “toca els drets fonamentals” i la llei de propietat, que permet liquidar un banc. En canvi, la defensa de l’agència va assegurar que la creació de l’estructura va ser una mera coincidència amb la crisi de BPA, i que en realitat es va fer en aplicació de l’acord monetari signat prèviament entre el Principat i la Unió Europea (UE).

Segons la representació lletrada de l’AREB, l’ens va ser fundat com a “conseqüència” dels compromisos internacionals adoptats pel Govern, que van comportar la reforma de l’ordenament jurídic. Ara bé, l’advocat va reconèixer que la llei es va transposar “parcialment” atès que encara no s’havien esgotat tots els terminis per posar en marxa la directiva que preveia l’establiment de l’AREB. En aquest sentit, va defensar que l’actuació de l’administració era “necessària” per “posar remei a la situació”, atès que el sistema “estava en risc”. Un argument que va rebatre el representant dels germans Cierco, que va dir que la directiva s’hauria d’haver transposat el març del 2018, i no abans. “La transposició de la directiva s’ha fet made in Andorra”, va ironitzar el representant dels Cierco, que va assegurar que l’ens es va fer a propòsit “per desballestar BPA”. D’altra banda, la defensa de l’AREB va posar en relleu que la creació de l’agència no és cap innovació, sinó que és un mecanisme que tenen els països europeus. A més, la defensa de l’AREB va al·legar que “el bé jurídic protegit és el sistema financer”, i que les eines creades per Brussel·les van ser “assumides” per Andorra amb la finalitat de protegir els interessos dels administrats i d’una “estructura molt important del país com és el sistema financer”. Al mateix temps, va recordar que en el moment en què la FinCEN va emetre la nota alertant de presumptes actuacions de blanqueig de capitals a BPA procedents del crim organitzat, hi havia possibilitats d’un efecte contagi a la resta d’entitats bancàries del país que podia “posar en perill l’estructura de l’Estat”. D’altra banda, va assegurar que el Tribunal Constitucional ja s’ha pronunciat sobre si es va fer una aplicació retroactiva de la llei. “L’aplicació és absolutament cor­recta”, va manifestar la representació lletrada, que va recordar que totes les entitats bancàries del país es van quedar un dia sense “poder actuar” per la situació generada arran de la crisi de BPA.

Malgrat que en primera instància, Corts va acceptar parcialment atorgar informació als Cierco, els màxims accionistes de BPA reclamen tenir accés a més documentació, una petició a la qual s’oposa l’AREB. Amb tot, va demanar que en cas que el TS accedís a la petició dels Cierco, no s’hauria de proporcionar un conjunt de documents que podrien perjudicar els clients del banc.

tracking