Turisme

El sector demana que la llei no afecti els pisos turístics ja construïts

L’associació d’allotjaments vol que el text no sigui aplicable si no es poden fer tots els canvis exigits

El sector demana que la llei no afecti els pisos turístics ja construïtsE. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) reclama al Govern més flexibilitat a l’hora d’aplicar la nova llei, aprovada fa un any. En cas que hi hagi edificis en els quals no s’hi pugui fer obres perquè són massa vells, demanen que el nou text no s’apliqui i que per tant no sigui retroactiu. En aquest sentit, recorden que alguns pisos ja fa més de 30 anys que estan construïts i que poden tenir dificultats per adaptar els que han de ser declarats d’ús turístic.

La presidenta de l’AEAT, Valérie Lackner, demana tant al Govern com als comuns ajuda perquè la transició es faci “amb moderació”. Explica que el Govern els ha anunciat que en cas que no es puguin fer les obres i no es puguin adaptar els pisos, no es podran llogar. A més, alerta que els blocs de més de 10 habitatges hauran de ser declarats d’ús turístic si el 75% de l’immoble es destina a aquesta finalitat (al cap d’un any passarà a ser del 50%). La inversió dels treballs per habilitar sortides d’emergència o extintors l’hauran d’assumir els propietaris que lloguen els pisos per a turistes. En canvi, aquells que no ho fan però que en un futur vulguin posar el seu a disposició dels turistes, “no hauran hagut de pagar”. “Això suposa una despesa molt gran”, assenyala Lackner.

D’altra banda, el sector es queixa per la pèrdua del nombre de llits per apartament a causa de la nova normativa. Posen com a exemple el fet que en un apartament amb habitació doble no els acceptaran una cabina on fins ara s’hi ubiquen lliteres, però sí que podrien tenir dues persones més dormint al menjador. “La cabina és un encaix especial per a la llitera i no s’agafa l’espai del passadís”, recorda Lackner, que alhora alerta que ja hi ha contractes firmats amb operadors turístics abans de l’entrada en vigor de la normativa i que ara la situació està en l’aire. “Moltes empreses ja tenien els contractes per a la temporada que ve”, diu Lackner, que alerta de la possibilitat que en alguns casos s’hagi d’indemnitzar els afectats. “És un tema que pot generar conflictes”, afegeix la presidenta de l’AEAT, que assegura al mateix temps que l’executiu els ha expressat que valoraran què es pot fer. “La llei no pot ser retroactiva en aquest cas perquè per a mi és un engany”, ressalta Lackner, que considera que el nou text els afecta “en molts punts”, ja que els reglaments presenten moltes especificitats.

D’altra banda, la vicepresidenta de l’AEAT, Rosa Santamaria, recorda que les parròquies amb els edificis més antics són Encamp i Canillo. Des de l’associació no han fet un càlcul de quant poden costar les obres per adaptar aquells que hauran de ser classificats per a ús turístic.

tracking