Expulsat 10 anys un delinqüent reincident

Al full d’antecedents hi consten agressió sexual, robatori i, el darrer, l’intent d’assassinat ara fa un any d’un home

Expulsat 10 anys un delinqüent reincidentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni presumpció d’innocència, ni arrelament. La justícia resol que l’expulsió d’un jove resident de prop de 20 anys està plenament justificada pel seu perfil delictiu. El juny de l’any passat era detingut per intent d’assassinat. Abans havia estat arrestat per agressió sexual, per conduir begut i per robatori.

Etiquetes:

L’agost del 2017, dos mesos després de ser detingut per colpejar i apunyalar un home, el Govern emetia una ordre d’expulsió del país per a l’acusat, d’origen dominicà. Abans d’aquests fets ja li havia fet un advertiment pels seus problemes amb la justícia. L’afectat va portar l’ordre governamental a la Batllia, que va desestimar el recurs. I ho va tornar a intentar amb el Superior al·legant quatre motius: que no es pot iniciar, continuar i executar un procediment administratiu d’expulsió contra una persona que està encausada en un procediment penal; que era menor d’edat en la comissió de part dels fets delictius que han conduït a l’expulsió; que en els altres casos ha de prevaldre la presumpció d’innocència, i que viu i estudia al país des dels 12 anys. Arguments no vàlids per al Superior, que ha avalat l’ordre d’expulsió fonamentada en el fet que “la seva presència al territori andorrà representa un risc greu per a la seguretat de l’Estat, de les persones, dels béns i per a l’ordre públic”.

La sentència refusa tots els arguments del recurrent. Sobre la presumpció d’innocència que al·lega atès que no ha estat jutjat, recorda –i cita jurisprudència– que no es tracta d’una mesura sancionadora, sinó preventiva, que s’enquadra en les funcions de “policia administrativa d’estrangers” i està “basada en l’apreciació d’una conducta, degudament contrastada, que pugui fer racionalment preveure la probabilitat d’ulteriors atemptats contra la tranquil·litat pública”. També rebutja la minoria d’edat perquè en tots els fets que recull l’ordre d’expulsió –agressió sexual, conducció en estat ebri, robatori i intent d’assassinat– ja havia fet els 18 anys. Respecte al detall dels fets, la sentència del Superior resol que la gravetat de les imputacions fa concloure que el jove resident “constitueix un risc per a la seguretat de l’Estat, de les persones o dels béns o per a l’ordre públic”, en el sentit que recull l’article 122 de la Llei d’immigració. I especialment greus per als magistrats són la detenció l’1 de març del 2016 i el posterior processament per un presumpte delicte major d’agressió sexual constitutiva de violació i l’arrest per la presumpta autoria d’una temptativa d’assassinat el 18 de juny de l’any passat, per la qual va ser empresonat i que resta pendent de judici. La sentència recull part de l’informe policial que estableix que “es desprèn de la documentació que consta a l’expedient que l’interessat va intentar matar un altre home, clavant-li diverses vegades un ganivet a l’esquena i al clatell i donant-li varis cops amb un bat de beisbol al cap”. Els fets van succeir en un domicili d’Encamp.

El tribunal tampoc hi veu arrelament perquè malgrat que el recurrent relata que al Principat hi viuen familiars, no aporta cap més prova respecte als vincles. I conclouen els magistrats que malgrat que al·lega que ha intentat viure amb respecte envers la societat, “el seu comportament no confirma aquest objectiu”.

tracking