Justícia

La jutge processa Joan Besolí per blanqueig

La magistrada de l’Audiència Nacional espanyola tanca la instrucció i obre judici oral

Hisenda presenta proves per frau contra Sandro Rosell i Joan Besolí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La magistrada de l’Audiència Nacional espanyola, Carmen Lamela, va donar per tancada ahir la instrucció de la coneguda com a operació Rimet i ha decidit processar l’empresari lauredià Joan Besolí per un delicte de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. La jutgessa considera que hi ha indicis suficients per jutjar Besolí i cinc persones més, entre elles l’expresident de l’FC Barcelona, Sandro Rosell, per haver blanquejat 20 milions d’euros de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF). Segons l’aute amb el qual ahir la magistrada va donar per tancada la instrucció del cas, pas previ a l’obertura del judici oral, Rosell s’hauria quedat amb almenys 6,5 milions d’euros. A Besolí, que està empresonant conjuntament amb l’expresident del Barça des del maig de l’any passat, i a la resta d’acusats els atribueix haver blanquejat 15 milions d’euros de diners desviats per l’expresident de la CBF, Ricardo Teixeira, dels drets de retransmissió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera de futbol. En suma cinc milions més d’un contracte de patrocini de la selecció sud-americana amb la marca Nike.

El contracte per aquests partits el va signar el 2006 Teixeira amb una societat àrab domiciliada a les illes Caiman. Segons Lamela, en el contracte “es va imposar a la compradora els pagaments d’uns fons” dels que es van apropiar Rosell (6,5 milions) i Teixeira (8,4) en perjudici de la CBF. En el cas de Rosell, va rebre els diners per mitjà de cinc transferències fetes entre novembre del 2010 i gener del 2011 a comptes a Espanya al seu nom i el de la seva esposa, provinents de comptes de Suïssa i Aràbia Saudita.

Per donar aparença de legalitat al cobrament de les comissions de Teixeira, els processats van moure part dels diners a través d’un entramat societari i transferències bancàries que van acabar en comptes d’Andorra en què estaven autoritzats Rosell i Besolí. Els 8,4 milions de Teixeira es van moure després a comptes a Andorra vinculats a l’expresident del CBF i dos testaferros processats –Pedro Andrés Ramos i Josep Colomer– relata la jutge en l’aute. Pel que fa al contracte amb Nike, en què una societat de Rosell figurava com a intermediària, Lamela descriu una sèrie d’operacions en un compte andorrà vinculat a l’expresident del Barça per ocultar el pagament a Teixeira de 5 milions d’euros.

tracking