ACORDS D'ASSOCIACIÓ

La UE accepta la transitòria de trenta anys per al tabac

El Govern i la delegació europea tanquen la negociació sobre mercaderies amb el mandat de reduir la dependència de l’Estat cap al sector

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea ha acceptat donar trenta anys al sector tabaquer perquè s’integri a les normes comunitàries i preservar el diferencial de preus actual, sense que augmenti. Com a contrapartida, l’Estat haurà de reduir progressivament el pes dels ingressos del tabac en les finances, una tasca que els negociadors europeus han reconegut com a difícil i per això han accedit a concedir “la transitòria més llarga que s’ha acordat mai en la història de la UE”. Ho va afirmar el cap negociador, Thomas Mayr Harting, en la roda de premsa que va oferir ahir juntament amb el cap adjunt, Claude Maerten, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, per anunciar l’acord sobre el tabac i la fi de la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies, tres anys després de l’inici de les converses amb la UE.

Mayr Harting va advertir que Andorra haurà d’encarar “una transformació complexa i important” perquè “la gran dependència que el país té del tabac no pot ser per sempre”, va dir. Per això s’ha acordat una solució que va qualificar de “generosa” –de fet va confessar que la qüestió del tabac era considerada “delicada” i “no se sabia si podríem trobar una solució”– i que consisteix a permetre aquesta transformació econòmica al llarg de tres dècades. Una generositat que va revelar que s’explica per “la comprensió” que l’actual president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, té cap als petits estats pel fet d’haver estat primer ministre de Luxemburg.

Diversificar el sector

Ubach va agrair “la sensibilitat” de Juncker i “la comprensió” de l’equip negociador i va celebrar “la solució específica” per la qual el sector tabaquer podrà estar fora de la UE durant trenta anys. A més, va destacar que l’entrada de la resta de productes agrícoles al règim d’unió duanera “obrirà noves oportunitats al sector primari” quant a l’accés als nous mercats i al fet de poder beneficiar-se dels segells europeus.

La titular d’Exteriors va apuntar que a partir del setè any després de l’entrada en vigor de l’acord d’associació l’Estat haurà de començar a aplicar mesures per reduir la dependència respecte al sector tabaquer. Per fer-ho, s’haurà de “compensar” amb impostos sobre el producte. “Els drets de duana es començaran a reduir a partir de l’any set de manera esglaonada fins a arribar als 30 anys”, va exposar.

Per verificar que el Principat compleix en la seva tasca de minvar el pes del sector tabaquer, la UE farà un seguiment exhaustiu de les finances públiques, de manera que el govern de torn haurà de facilitar a Brussel·les totes les estadístiques que facin referència a l’estat de comptes i importació i exportació de tabac. Així, l’intercanvi d’informació entre Andorra i la UE serà “continu”, segons Ubach.

Paral·lelament, Andorra haurà de reforçar la lluita contra el frau i el contraban mitjançant la intensificació de la cooperació policial amb els estats espanyol i francès. Pel que fa al diferencial de preus, va assegurar que “es preservarà però tampoc podrà augmentar”. Mayr Harting va remarcar que hi haurà d’haver el compromís de “no augmentar el diferencial de preu” entre la UE i Andorra, sobretot pel que fa als estats veïns. “La UE seguirà molt de prop aquest compromís amb esperit de solidaritat”, va avisar.

Lluita antitabac

Paral·lelament, Andorra subscriurà el conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut sobre la lluita antitabac, fet que implicarà canvis en la fabricació, la presentació, la publicitat i la venda del tabac per tal d’incidir en els efectes nocius que fumar provoca per a la salut. Els canvis que comporta aquest conveni són al marge de l’acord, de manera que es començaran a aplicar tan bon punt el Consell General aprovi l’adhesió al conveni, fet que segons va avançar Ubach tindrà lloc “en breu”. La ministra va detallar que això suposarà modificacions en l’etiquetatge dels paquets de cigarretes per tal d’introduir la traçabilitat i l’avís dels riscos que suposa fumar.

Un cop culminada la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies, s’abordaran les altres tres llibertats: persones, capitals i serveis. Mayr Harting va anunciar que a finals d’any o principis del que ve finalitzaran les negociacions tècniques sobre tots els capítols i va avançar que pel que fa a la llibertat de moviment de persones ja s’ha pensat una solució per tal de limitar l’entrada de ciutadans al país. “Som conscients que aquesta qüestió planteja un repte en un petit país com Andorra, i entre els nostres socis n’hi ha un que hi està més exposat a causa de la seva situació geogràfica”, va dir en referència a Liechtenstein, i per tant va anunciar que “ja hem trobat una resposta al problema”, que seria la mateixa que es va decidir per Liechtenstein, on es va optar per una transitòria per a la lliure circulació de persones basat en un sistema de quotes mínimes. En aquest sentit, va deixar clar que “estem disposats a estudiar períodes transitoris com hem fet amb el tabac”.

Ubach va subratllar que la voluntat de l’executiu és “concloure l’acord polític abans de la fi del mandat de la comissió europea”. Ambdues parts es van mostrar esperançades que es pugui complir el calendari un cop superat l’escull més difícil, tot i que van insistir que “l’acord és més important que urgent”. “La qualitat sempre és més important que el temps”, va cloure Mayr Harting.

Clàusula de salvaguarda

Així mateix, el també director executiu per Europa del Servei Europeu per l’Acció Exterior va explicar que Andorra podrà invocar una “clàusula de salvaguarda” per si en el camí de la reducció de la dependència del tabac hi ha dificultats econòmiques. Si es produís una situació d’aquestes característiques, s’abordaria el conflicte “de manera dialogada” en un comitè format per representants de les dues parts, va detallar Mayr Harting. En cas de no arribar a cap acord, el supòsit es podria elevar el Tribunal de Justícia Europeu. El cap negociador va relatar que “és un instrument que tenim en tots els acords”, i va refermar que els conflictes “es discuteixen sempre en el comitè conjunt per trobar una solució amistosa”. Maerten va afegir que si no s’arriba a una entesa “cada part pot plantejar la qüestió al tribunal de justícia”, i quan aquest hagi emès el seu criteri es torna a discutir al comitè mixt, que és qui pren la solució i l’aplica.

Sobre l’elevat nombre de directives europees que caldrà integrar a l’ordenament jurídic andor­rà, el cap de la delegació va assegurar que només caldrà incorporar els aspectes del cabal comunitari que siguin “més importants i més urgents”, i va apuntar que creu que es podrà assumir amb els recursos que té actualment l’administració.

La UE accepta la transitòria de trenta anys per al tabac

La UE accepta la transitòria de trenta anys per al tabac

La UE accepta la transitòria de trenta anys per al tabac

tracking