energia

La central de la Comella abastirà 2.000 llars de la capital

Marsol afirma que la xarxa de calor arribarà a Andorra la Vella en un termini de cinc anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) van signar ahir un conveni per donar inici a la construcció de la planta de cogeneració de la Comella, que utilitzarà l’energia que encara no s’està aprofitant al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) per generar calor. D’aquesta manera, segons va anunciar el director general de FEDA, Albert Moles, “es donarà servei de calefacció i aigua calenta a unes 2.000 llars i alguns edificis públics de la capital” en el termini de cinc anys. Un temps, va explicar Moles, necessari per fer modificacions a les instal·lacions de Ctrasa, per construir una petita planta de gas natural al costat amb l’objectiu de donar servei durant les tasques de manteniment de la central, i finalment per posar en marxa la xarxa de canonades de calor fins a la ciutat.

Marsol va congratular-se perquè “aquesta energia sostenible permetrà eliminar progressivament alguns dipòsits de gasoil”. El projecte, però, serà realitat l’any vinent, ja que es farà una primera connexió del centre de cogeneració amb el Centre esportiu dels Serradells, que permetrà un estalvi de més del 20% respecte a la despesa actual. A partir d’aquí, va remarcar Moles, les canonades arribaran fins a la rotonda de Tobira i des d’allà es construiran dos ramals, que sumaran un total de cinc quilòmetres.

Un en direcció al Lycée Comte de Foix i l’altra al llarg del carrer Prat de la Creu fins al pont del riu Valira. En aquest sentit, el director general de FEDA va apuntar que edificis com ara la nova seu de la Justícia, el de Govern, Prada Casadet o el Centre de Congressos de la capital gaudiran d’aquest servei. Les modificacions a Ctrasa i la construcció de la xarxa de canonades costaran 12 milions d’euros que assumirà la companyia elèctrica. La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va afirmar que el conveni “representa la primera pedra per al desenvolupament el pla sectorial d’infraestructures energètiques”.

Calvó va recordar que el compromís de l’executiu és que Andorra produeixi el 33% de l’energia que consumeixi el 2030.

La central de la Comella abastirà 2.000 llars de la capital

La central de la Comella abastirà 2.000 llars de la capital

tracking