x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
política

Els liberals veten noves afiliacions per protegir el pacte amb el PS

L’executiva denega l’entrada al partit de nous simpatitzants perquè sospiten que són contraris a l’aliança amb els socialdemòcrates
Dirigents liberals en una reunió de poble a Encamp.

L'A veta noves afiliacions per protegir el pacte amb el PS

Dirigents liberals en una reunió de poble a Encamp.

Actualitzada 20/06/2018 a les 13:57
La jornada prèvia a la votació de l’assemblea dels liberals sobre l’acord amb el Partit Socialdemòcrata per formar coalició per a les pròximes eleccions arriba marcada pel vet de l’executiva a l’entrada de nous militants. La setmana passada un grup de simpatitzants, bona part dels quals havien estat militants anteriorment al Partit Liberal, va presentar el formulari d’inscripció per afiliar-se a L’A. El grup, en total, acabaria sent superior a una vintena, tot i que l’entrada va ser esglaonada i no s’incorporaven de cop. La direcció va decidir no acceptar les noves sol·licituds, segons fonts properes al cas, per la sospita que els peticionaris eren manifestament contraris al pacte amb el PS per anar junts a les generals dins de les llistes territorials. Per aquest motiu, l’executiva no va donar curs a les demandes d’inscripció, sense aportar cap justificació legal que ho impedís.
La direcció, segons altres fonts del partit, volia evitar que aquests nous militants fossin presents a l’assemblea d’avui i poguessin manifestar públicament la seva oposició al pacte amb els socialdemòcrates. La direcció, coneixedora de les discrepàncies d’una part dels simpatitzants que veuen el pacte amb el PS com una aliança contra natura, han preferit impedir que el nou bloc pugui prendre la flama de la rebel·lió contra el pacte i que pugui fer que tots els contraris, que fins ara han portat les queixes de forma interna, manifestin públicament el seu rebuig.


El pes dels nouvinguts

L’estructura amb la qual han quedat els liberals després de la sortida dels aliats de Sant Julià i la Massana (Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos) és de mínims, segons les mateixes fonts, i avui es calcula que podrien assistir un centenar de persones. El pes de l’arribada de dues desenes de militants tindria impacte, especialment si són crítics amb l’estratègia de l’executiva de compartir llistes amb els socialdemòcrates.
El segon punt polèmic de la reunió d’avui es troba en els recels que ha aixecat la manera com l’executiva ha plantejat la pregunta per a l’acord amb els socialdemòcrates. La direcció ha evitat fer una consulta directa sobre si la militància avalava o no l’acord, decisió que segons les fonts consultades demostraria que no tenen clar que la majoria dels liberals hi estiguin a favor, i s’ha optat per una fórmula per evitar problemes. L’executiva preguntarà als assistents si es dona llum verd als comitès parroquials perquè decideixin si arriben o no a un acord amb el PS. Per tant el vot negatiu és complicat, segons aquestes fonts, perquè no s’estarà avalant o vetant el pacte, sinó el dret dels comitès parroquials a decidir sobre l’acord. Per tant no hi haurà un plebiscit, i aquells que vulguin oposar-se al pacte ho hauran de fer quan cada comitè el debati.


DOBLE NACIONALITAT O VOT DELS RESIDENTS COM A ARGUMENTS CONTRA EL PACTE

El grup d’aspirants a militar al Partit Liberal consideren, segons fonts properes al cas, que hi ha una sèrie de punts del programa socialdemòcrata a les eleccions que fan inviable un pacte. Critiquen que els liberals plantegin als seus simpatitzants que votin en els pròxims comicis per candidats del PS que defensen la doble nacionalitat, el vot dels residents a les comunals, la rebaixa dels anys per accedir a la nacionalitat, l’eliminació de les circumscripcions parroquials, la legalització de l’avortament, l’augment d’impostos, una major integració a Europa... i tota una seguit de propostes que són contràries al que el partit ha estat postulant fins ara. La direcció liberal va decidir fer coincidir la votació sobre l’acord amb el mateix dia que ja havien establert els socialdemòcrates per posar el pacte a debat i la votació amb la seva militància. Una part de l’afiliació liberal considera que el partit s’ha vist arrossegat pel comitè d’Encamp, que de forma unilateral va negociar i tancar un pacte amb el PS a aquesta parròquia per fer una plataforma conjunta per fer front a la llista demòcrata. I l’acord encampadà va néixer, segons les fonts liberals consultades, de les sinergies entre l’oposició al comú. La situació en d’altres parròquies és molt diferent, motiu pel qual la direcció tampoc podia obligar a un pacte global.
Etiquetes
  • #26 Manipulators DdA
    (21/06/18 05:49)

    Jo m'he afiliat fa una setmana i se m'ha permès perfectament. A més, és ridícul dir això perquè els afiliats nous NO tenim dret a vot en les propostes d'assemblea...

    Respondre
  • #25 Guillem
    (20/06/18 18:02)

    A Espanya van pactar PP i PSOE doncs a Andorra tampoc és tant extrany...

    Respondre
  • #24 Giorgi
    (20/06/18 17:53)

    El pacte de la gomina...

    Respondre
  • #23 Aaron
    (20/06/18 17:33)

    aqui del que es tracta es presentar-se a les eleccions amb un govern de un any , cambiar la llei electoral i tornar a convocar eleccions un any despres, aixi finalment tindrem un consell general representatiu 

    Respondre
  • #22 Dura Lex
    (20/06/18 16:39)

    Poc durarà el pacte amb dos estrellitas com el Gallardo i el Pere Lòpez...

    Respondre
  • #21 kant
    (20/06/18 16:34)

    Pervertir el sistema electoral no em sembla un bon auguri pel futur.

    Respondre
  • #20 Follow the money
    (20/06/18 16:33)

    Quina és la motivació d'aquest pacte?? No ho entenc!

    Respondre
  • #19 Carlos
    (20/06/18 16:32)

    M'han dit que alguns a qui no han permés afiliar-se estan preparant un recurs. A veure que passa.

    Respondre
  • #18 Hortènsia
    (20/06/18 16:30)

    Molt seroll i poques nous aquesta canalla. Ja ho va dir el Jaume son nens jugant a fer política.

    Respondre
  • #17 Kiko
    (20/06/18 16:29)

    Construir un projecte fonamentat en l'odi envers l'altre no és mai alternativa de res... Temps al temps...

    Respondre
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts