La banca vol que es preservin les especificitats

L’ABA demana preservar les singularitats en l’acord d’associació amb la UE per competir en “igualtat de condicions”

La banca vol que es preservin les especificitatsE. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Bancs Andorrans (ABA) també demana que es preservin les especificitats del sector a l’hora de firmar un acord d’associació amb la Unió Europea. Malgrat que encara no s’ha començat a negociar la lliure circulació de serveis, el sistema bancari, que representa el 21% del PIB del país, va deixar clar ahir quin és el seu posicionament abans de l’obertura d’aquest capítol, que serà una de les àrees que haurà d’afrontar l’executiu els pròxims mesos (tam­bé haurà de tractar la lliure de circulació de persones) un cop acabi de tancar l’acord sobre l’espinosa qüestió del tabac.

Etiquetes:

La directora general de l’ens, Esther Puigcercós, va afirmar ahir en la presentació de l’informe anual de l’ABA del 2017, que “la banca andorrana el que vol és que amb aquest acord es garanteixin les diferents especificitats que puguin tenir els diferents sectors importants del país”. La també secretària de l’ABA no té constància que les negociacions hagin començat, però es va agafar a les paraules del cap de Govern, Toni Martí, que a la Trobada Empresarial de la Seu d’Urgell va advocar novament “per preservar les especificitats” també per a la lliure circulació de persones. “Això és el que estan dient tots els sectors. Normal. Tots volem que després de l’acord, Andorra sigui millor del que estem sent ara, i això passa per demanar especificitats”, va insistir Puigcercós, que va dir que aquest aspecte de la negociació “s’ha ralentit una mica”.

La directora va alertar que si s’obrís la porta a sucursals bancàries d’altres països de la UE, “no estaríem competint amb igualtat de condicions”. “Allà on estem, tenim entitats bancàries; no tenim sucursals”, va recalcar Puigcercós, que va demanar que es garanteixi que “puguem continuar fent el que sabem fer que és banca”, i va demanar que es respectin unes regles del joc equitatives.

OPTIMISME EN LA REPUTACIÓ

D’altra banda, des de l’ABA es mostren optimistes quant a la sortida d’Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals. Això podria tenir lloc a finals d’any, i segons Puigcercós, permetria ser considerats “com qualsevol país de la UE”. Des del sector bancari consideren que el Principat ha fet els canvis normatius per adaptar-se a les exigències de la UE i l’OCDE i es posen com a exemple culminatiu l’última modificació, ja aprovada, de l’impost de societats, en què s’han eliminat certs règims que podien oferir possibilitats per a la deslocalització artificial de beneficis. “S’entén que sortirem d’aquesta llista anomenada grisa”, va expressar Puigcercós.

Pel que fa a una de les altres mesures implantades, l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, Puigcercós va destacar que a finals d’aquest mes les entitats bancàries notificaran a l’Agència Tributària la informació dels contribuents estrangers amb un compte a Andorra, un procés que clourà al setembre amb l’enviament de les dades a les agències de cada país. Pel que fa a la posada en marxa de l’intercanvi automàtic, la directora de l’ABA va ressaltar que tot s’ha dut a terme amb normalitat. “No hi ha hagut cap problema”, va assegurar Puigcercós, que no va entrar a valorar si el procés s’ha dut a terme massa ràpid. “Els canvis venen donats pels calendaris europeus i nosaltres som una banca europea i per tant, complim amb tota la regulació”, va dir.

LES ENTITATS INVERTEIXEN EL 30% DELS BENEFICIS EN TECNOLOGIA

Les entitats bancàries veuen en la inversió tecnològica una nova escletxa per créixer. Segons l’ABA, l’any passat els bancs van invertir 40 milions d’euros per a noves tecnologies. “L’aposta és clara”, va afirmar Esther Puigcercós, que va destacar que aquesta despesa suposa més del 30% dels 131 milions d’euros de beneficis que va obtenir el sector.

L’associació que agrupa les entitats bancàries del país s’ha marcat com un dels reptes la transformació digital per adaptar-se a les necessitats dels clients. Una de les mesures que es volen impulsar per fer realitat aquesta intenció és la creació d’un clúster que pugui tenir start-ups relacionades lligades a la indústria tecnològica i als serveis financers. Posen com a exemple les empreses que desenvolupen sistemes de pagament TPV, atès que el Principat ofereix un context idoni per ser un laboratori de proves. Puigcercós va destacar que el Principat té vuit milions de turistes anuals que venen amb diferents targetes d’una àmplia diversitat de bancs, i a més, tots tenen necessitats diferents. “La innovació tecnològica és un dels pilars de la banca”, va dir Puigcercós.

tracking