política

Grup d'opinió crític amb DA de càrrecs i ex-càrrecs polítics

Albert Font, Josep Duró, Josep Anton López i Jordi Farràs, nucli dur d’un col·lectiu en què també hi ha Josep Miquel Vila, Jordi Mas o Antoni Garrallà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena d’ex-representants polítics i també càrrecs actuals han creat un grup d’opinió crític amb la línia que ha seguit el Govern els últims anys. Estan descontents amb la formació taronja perquè creuen que la transformació i els canvis del país van massa ràpid. Malgrat que asseguren que ara el seu objectiu no és presentar-se en uns comicis, el grup Virtus Unita es va donar a conèixer ahir en roda de premsa per donar la seva visió de l’actual situació del país i convertir-se en un espai d’influència dels partits que hi ha actualment al Principat.

Tres dels membres fundadors de l’agrupació, Albert Font, Josep Duró i Josep Anton López Alcántara, van fer ahir una defensa fèrria del model de Coprincipat, van posar condicions per arribar a un acord d’associació amb la UE i van alertar de l’elevat endeutament de l’Estat. Segons ha pogut saber el Diari, entre els membres hi ha l’ex-síndic general Jordi Farràs, que també forma part del nucli dur. En segona línia se situen el cònsol major i el menor de Sant Julià, Josep Miquel Vila i Julià Call; l’exconseller de comú de la capital Ton Armengol; l’excònsol d’Encamp Jordi Mas; l’ex-cònsol major de Canillo i exministra Bibiana Rossa; l’ex­-conseller general Climent Palmitjavila; l’ex-cònsol major de la Massana, Antoni Garrallà; i l’exministre Josep Casal.

L’ex-conseller general Albert Font va criticar que l’executiu no hagi definit un model de país. “Una missió política no es pot sustentar a anar apagant els focs que aniran sortint o no”, va dir Font, que considera que s’han de concretar les línies d’actuació generals i una “filosofia de país”. Font va lamentar algunes decisions que s’han pres els últims anys i va apuntar que la política s’ha de definir “sense concessions amb el clientelisme”.

Promeses "Electoralistes"

L’exrepresentant va assegurar que en cap cas volen crear una formació, sinó que la voluntat és que “els partits polítics quan facin el seu programa tinguin en compte certes coses, i no només fer efectes d’anunci i anar a buscar una clientela del moment”. Font també es va mostrar especialment molest amb el fet de prometre mesures socials amb una connotació electoralista. “Estem més aviat en contra que es faci del social un objecte publicitari”, va etzibar l’expolític, que van lamentar que s’hagin promogut “aspectes socials de manera insensata per captar clients sense veure’n les repercussions econòmiques que han de tenir”. “Pensem que s’ha d’arribar al social, però s’ha de marxar des de les possibilitats, i les possibilitats sempre són econòmiques”, va dir Font.

Amb tot, Font va assegurar que en cap cas són un “lobby”, sinó “un grup de persones preocupades pel que passa al país”. Si bé l’agrupació descarta presentar-se als pròxims comicis, Josep Duró no va tancar la porta a fer-ho més endavant. “Si ens diuen que potser ens hem de plantejar anar més enllà, per què no? Però ara quest no és l’objectiu principal”, va dir. “No volem participar en una batalla política, i menys en un any d’eleccions”, va afegir l’exrepresentant.

Aquests tres membres van alertar que “no s’ha de posar en perfill la dualitat del Coprincipat”. Lamenten que la figura del Copríncep episcopal estigui “molt criticada” en un context marcat pel debat sobre si cal o no despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics, si bé el mateix grup d’opinió deixa per a més endavant posicionar-se sobre aquest punt. “Defensarem a capa i espasa el Coprincipat perquè és des de l’equilibri de poders dels coprínceps que se sustenta la realitat i la identitat política d’Andorra”, va manifestar Font.

Tot i que el grup veu com una “oportunitat” l’acostament a la UE i veu les institucions comunitàries com un “interlocutor obligat”, això “no vol pas dir que hem d’anar agenollats fins a Brussel·les i anar a fer el que ells diguin”. Alhora, discrepen sobre la manera amb la qual s’han dut a terme les negociacions. “Potser aquí certs polítics van voler anar massa depressa”, va dir Duró, que també va denunciar de la situació amb què es troben les empreses i els bancs arran de les reformes econòmiques dels últims anys. “En un moment no podran més i potser no seran més atractius”, va dir.

MESURES

1 Drets

Dubtes sobre la doble nacionalitat

El grup creu que la “petitesa” del país no permet, sense un estudi molt acurat, “la dilució de la nacionalitat andorrana mitjançant dobles i triples nacionalitats”.

2 Posicionament

Neutralitat per garantir sobirania

Virtus Unita creu que si bé es poden tenir sensibilitats i simpaties individuals, Andorra “s’ha de mantenir sempre institucionalment neutral”.

3 Alerta

Atorgar més seguretat jurídica

Virtus Unita creu que el poder judicial “mai està prou separat de l’executiu”, i reclama més garanties per donar confiança als inversors estrangers.

4 Supervisió

Més control dels càrrecs electes

Albert Font va afirmar que la responsabilitat dels càrrecs electes, dels de confiança i dels alts funcionaris, està “insuficientment avaluada”.

5 Agricultura

Defensa de la pagesia del país

Virtus Unita considera que la pagesia representa un col·lectiu que permet mantenir de manera acurada el medi ambient i una productivitat “excel·lent”.

6 Projectes

Millorar l’accés i les comunicacions

El grup considera que Andorra segueix “presonera” d’una manca de comunicacions amb el món exterior i no veu impossible la consecució d’un aeroport.

Grup d'opinió crític amb DA de càrrecs i ex-càrrecs polítics

Grup d'opinió crític amb DA de càrrecs i ex-càrrecs polítics

tracking