Informe de la Uifand

L'AREB té sospites sobre 44 comptes bancaris de BPA

Fiñana afirma que són comptes que no han superat el procés de migració a Vall Banc

L'AREB té sospites sobre 44 comptes bancaris de BPASFGA/CEsteve

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) va rebre 116 declaracions d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme el 2017, una xifra que suposa un increment superior al 100% respecte a l’any anterior, quan se’n van fer 53. El cap de la Uifand, Carles Fiñana, va explicar ahir que del total de les declaracions, la gran majoria, 107, es corresponen a entitats bancàries i que aquestes dupliquen les del 2016, quan se’n van rebre 48 d’aquest sector. Fiñana va posar en relleu que de les 107 dels bancs, 44 van ser avisos de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en relació als comptes de Banca Privada Andorrana (BPA). “Són comptes de persones que no han sofert el procés de migració cap a Vall Banc”, va indicar, en referència als clients que encara no han pogut aportar documentació que demostri l’origen lícit dels fons.

El cap de la Uifand va afirmar que les 44 declaracions formen part “d’aquest procés d’anàlisi que l’AREB està fent en relació als comptes de persones físiques o jurídiques que encara queden de BPA”, i va apuntar que “en el transcurs d’aquesta feina que estan fent, a mesura que van concloent els dossiers i ho consideren pertinent, ens els van passant [a la Uifand] perquè fem la tasca d’investigació subsegüent de tota aquesta qüestió”. En aquest sentit, Carles Fiñana va recordar que l’any 2016 només un dels avisos dels bancs provenia de l’AREB i que el 2015 d’un total de 52 declaracions, tres van ser de l’AREB.

Possible increment el 2018

En tot cas, va assenyalar, els bancs continuen representant la quantitat més important de les declaracions d’operacions sospitoses, mentre que el sector immobiliari, notaris, advocats, economistes i proveïdors de serveis sumen nou avisos el 2017, una xifra lleugerament superior als cinc de l’exercici anterior. El cap de la Uifand va manifestar que la previsió per a aquest any és que augmenti el nombre de declaracions. I és que, segons va reconèixer, només en els cinc primers mesos del 2018 “ja estem per sobre de la cinquantena”. “Si la progressió es manté, segurament a finals d’any estarem en més de 116 declaracions”.

Més peticions internacionals

D’altra banda, Fiñana va remarcar que més de la meitat dels avisos, 56, van acabar en expedients tramesos a la Fiscalia per indicis de blanqueig i finançament de terrorisme. Un increment “substancial” en relació al de l’any 2016, quan es van traslladar 29 casos a l’autoritat judicial. Precisament per aquest motiu, els diners que podrien ser embargats per la justícia van passar dels 10.720.22 euros del 2016 als 254.272.517 euros del 2017. L’any passat es van investigar 1.729 persones, 1.292 més que el 2016. Pel que fa a la cooperació internacional, es va passar de 20 sol·licituds el 2016 a 41 el 2017. Països com ara Perú, França, Suïssa o el Vaticà figuren a la llista dels demandants d’informació.

L'AREB té sospites sobre 44 comptes bancaris de BPA

L'AREB té sospites sobre 44 comptes bancaris de BPA

tracking