Treball

La CEA vol una quota per contractar quan les empreses ho necessitin

La patronal defensa poder fitxar treballadors de qualsevol lloc del món quan faci falta

La CEA vol una quota per contractar quan les empreses ho necessitin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CEA alerta del problema de manca de mà d’obra i les dificultats que tenen actualment les empreses andorranes per trobar treballadors, i per això aposta per una “quota oberta permanent individualitzada” que permeti contractar una persona de qualsevol lloc del món quan sigui necessari. El president de la comissió de recursos humans i relacions laborals de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Josep Manzano, va reconèixer que “el Govern cada vegada té una visió més oberta cap a facilitar la contractació de persones foranes”, però va deplorar que tot i així la Llei d’immigració “ens encotilla”.

Manzano va destacar que avui en dia “tenim tres vegades més ofertes de feina que demanda d’ocupació”, i va posar de manifest les dificultats que tenen les companyies per cobrir les vacants. Per això, va exposar que “sempre hem defensat un sistema de quotes que no sigui de bar­ra lliure, perquè primer s’ha d’assegurar que al país no hi ha ni un sol aturat que no pugui estar ocupat, però sí més obert”.

És a dir, que “si he de cobrir un lloc de treball i no me’l cobreixen les persones del país hauria de poder tindre la llibertat d’anar al mercat exterior sense cap mena de limitació i portar cap aquí una persona que cobreixi el lloc de treball”. Un cop acreditat davant del servei d’Ocupació que aquell treballador compleix el perfil, “automàticament hauria d’obtindre el permís”, va argüir, afegint que hauria de ser un sistema de quota oberta “permanent i individualitzada per cada cas”. El dirigent de la patronal va insistir que “Govern ha fet passos en aquesta direcció però no és ben bé així encara”, ja que el sistema de quotes “té limitacions”.

Contra les mesures de la CASS

Les mesures que ha proposat la CASS per fer viable el sistema de pensions, i que passen per apujar un 6% les cotitzacions en els propers 12 anys, seran “tremendament lesives” i “precaritzaran molt” les pensions del futur. Manzano assegura que la patronal “veu amb preocupació” la reforma proposada per la Seguretat Social perquè “ens fa perdre competitivitat pel que fa a país”. “Rebaixarà la capacitat adquisitiva dels assalariats i l’empresari no ho podrà assumir”, va manifestar, avisant d’un “impacte molt gran” tant entre els treballadors com entre els empresaris.

Manzano creu que les propostes poden desembocar en “una rebaixa notable de les pensions” i va apuntar que “potser és un problema de sistema”. En aquest sentit, va plantejar que en comptes d’impulsar una reforma s’opti per un canvi global perquè “el sistema que tenim muntat pel que fa a país no és l’adequat”. “Cal buscar fórmules imaginatives”, va asse­nyalar, rebutjant “automatismes simplistes”, i en aquest context va apuntar que en altres països s’aposta per apujar els impostos com, per exemple, Catalunya, on van impulsar el cèntim sanitari sobre les benzines. “S’ha de tindre una visió molt més àmplia del problema” i no decantar-se per mesures urgents perquè “si anem per la via de precaritzar al final la gent no podrà sobreviure i haurem d’inventar impostos per pagar les cases de caritat”.

tracking