clima

L'abril ha estat més càlid del normal i amb abundància de precipitacions

Les temperatures s’han situat 2 graus per sobre de la mitjana i la màxima es va assolir el dia 25

L'abril ha estat més càlid del normal i amb abundància de precipitacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi va haver abundància de precipitacions i nevades en alta muntanya però l’abril també va ser més càlid del normal. Així ho explicita el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) en el seu butlletí climàtic mensual, en què detalla que la temperatura mitjana va ser gairebé 2 graus superior a l’habitual per a l’època, amb 9,8 graus a la central hidroelèctrica de FEDA. Les màximes del període es van assolir el dia 25 amb 27 graus registrats a les estacions de la Borda Vidal i del Roc de Sant Pere. En altitud, la màxima del mes van ser els 12,5 graus del dia 22 a les Fonts d’Arinsal.

El període es va caracteritzar pels alts i baixos del termòmetre. Va arrencar amb anticicló i pujada de les temperatures, van tornar a baixar i a partir del dia 17 van ascendir de manera notable novament. Com a conseqüència hi va haver un període de vuit dies sense precipitacions, “un fet inèdit durant el 2018”, recull el butlletí. L’escenari meteorològic va canviar novament per Sant Jordi amb precipitacions. El mes va finalitzar amb una pertorbació que va portar baixada de temperatures.

Respecte a les precipitacions, el butlletí destaca la quantitat en forma de neu a l’alta muntanya i recull que el 26 d’abril el gruix acumulat a la zona de Sorteny superava els 2,5 metres. Tanmateix, s’ha constatat que el mantell nival només va retrocedir a partir del dia 15 i fins al 27, a causa de l’augment de les temperatures. L’episodi de precipitacions més important del mes es va donar entre els dies 6 i 11. A Andorrà la Vella s’han donat un total de dotze dies de pluja.

tracking