x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Ingesta tòxica

La dona intoxicada evoluciona favorablement

Els metges podrien treure a la pacient de 63 anys la respiració assistida durant el dia d'avui. El matrimoni segueix a la UCI, mentre que les altres dues persones afectades romanen al centre en observació
Les quatre persones van ingressar a l'hospital dimecres al migdia.

En estat crític la parella que va ingerir una planta salvatge

Les quatre persones van ingressar a l'hospital dimecres al migdia.

ARXIU
Actualitzada 25/05/2018 a les 18:01
Els metges podrien treure durant el dia la respiració assistida a la dona de 63 intoxicada per una planta salvatge, l'home de 64 anys segueix amb intubació i respiració assistida, tot i que les fonts hospitalàries asseguren que tots dos "tenen una evolució clínica favorable". No obstant, el matrimoni seguirà ingressat a l'UCI. Per una altra banda, les dues joves de 23 i 29 anys segueixen al centre en observació.

Quatre persones seguien ingressades ahir al vespre a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, dues de les quals en estat crític, a causa d’una intoxicació. Es tracta d’un matrimoni, un home i una dona de 64 i 63 anys. Les altres dues persones afectades ja es trobaven a planta ahir a la tarda. És el cas de la filla, de 29 anys, que havia estat monitorada a l’UCI, i una altra noia de 23 anys que restava en observació des de l’arribada a l’hospital. Tot apunta que totes quatre persones van ingerir tora blava, una planta molt tòxica que es troba als indrets d’alta muntanya del Pirineu.
Els fets es remunten a dimecres quan un matrimoni, la filla i la seva parella van arribar a l’hospital de Meritxell pels volts de dos quarts de quatre de la tarda. Anteriorment havien telefonat al SUM, que en conèixer els símptomes que patien els va dir que anessin a urgències. Hi van arribar pel seu propi peu però a partir d’aquí l’estat de tres persones, el matrimoni i la filla, va empitjorar i van ser derivades a l’UCI. L’altre membre va romandre a planta en observació.

Segons fonts hospitalàries es tracta d’una intoxicació “a la qual no estem acostumats”. En aquest sentit, no van confirmar ni desmentir si es va produir per la ingesta de tora blava. Segons van indicar, aquestes persones devien haver menjat “alguna herba o algun vegetal però no sabem exactament quina planta ha estat”. En aquesta línia, es van recollir mostres de sang i d’orina dels pacients que van ser enviades a un laboratori especialitzat en toxicologia de l’Estat espanyol.
Des del centre van assegurar que “sigui la planta que sigui, no té un antídot” i, per aquest motiu, només podien donar “suport vital” i “esperar que surtin de l’estat en el qual es troben per veure com evolucionen”, sobretot la parella en estat crític. L’home va patir arrítmies i la dona problemes neurològics.


Una planta altament tòxica

En espera dels resultats de les proves, tot sembla indicar que les quatre persones van menjar tora blava, una planta altament tòxica. “És verinosa, de les plantes clàssiques que tots els manuals ressenyen, molt perillosa”, va assegurar al Diari la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, qui va destacar que “és molt inhabitual que les persones la cullin del camp i les muntanyes i se la mengin”, perquè “té una flor blava molt característica”. “Ara feia anys que no passava”, va manifestar Mach, tot i que també va admentre que “no és la primera vegada que la gent s’intoxica amb això”.
Per la seva banda, el cap de la unitat de medi biòtic del Cenma, Benjamín Komac, va explicar que “és molt fàcil de confondre” entre diverses espècies quan són petites”, és a dir, durant el període de creixement. Una de les plantes amb què se sol relacionar és l’enciam de font. Amb tot, a final de juny la planta ja ha crescut i es distingeix “molt bé perquè sobresurt entre un metre i un metre i mig i té unes flors blaves i liles”, va detallar Komac. Es troba a l’alta muntanya, entre els 1.400 i els 2.200 metres, a les pastures humides i a la vora dels rius. Segons va explicar Komac, la part més tòxica de la planta és l’arrel i “només tocant-la ja notes símptomes de toxicitat”, va destacar. L’investigador del Cenma va explicar que la tora blava conté “compostos tòxics molt concentrats”. En aquest sentit, en cinc grams d’aquesta planta hi ha un 2% de compost tòxic quan en la majoria de casos no arriba a l’1%, va sub­ratllar Komac.

Àngels Mach va recomanar que en cas d’entrar en contacte amb una planta d’aquestes característiques és molt important rentar-se les mans immediatament. “S’ha de tenir molta cura amb la higiene personal”, va insistir. En aquesta línia, Mach va remarcar la necessitat de conèixer les plantes. “S’ha d’anar amb compte amb amb tot allò que no es coneix, a l’hora de tocar-ho i menjar-ho, i fer una consulta al metge o a l’especialista”. La presidenta de la SAC també va comentar que ningú s’ha de refiar de les plantes que mengen els animals perquè “algunes són tòxiques per a les persones però en canvi no ho són per als animals”.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts