política

La direcció del PS aprova el pacte electoral amb Liberals

El comitè directiu acorda la coalició amb L’A a les territorials i una llista separada per a la nacional

Creat:

Actualitzat:

El comitè directiu del Partit Socialdemòcrata va aprovar el pacte amb Liberals d’Andorra per formar candidatures conjuntes per a les properes eleccions generals. L’acord, segons fonts properes a les dues formacions, es limita a les candidatures parroquials, mentre que cada partit es presentarà per separat, i amb la seva pròpia marca, a la llista nacional. El pacte va ser aprovat sense gaire oposició dins de la direcció socialdemòcrata i és el primer pas ferm per crear les plataformes conjuntes que aspiren a poder fer llista a totes o gairebé totes les parròquies. Un punt important del pacte és que els socialdemòcrates rebutgen la incorporació d’SDP a la plataforma, tot i que esperen que tant membres d’aquesta formació com independents es puguin adherir a les candidatures parroquials. El motiu fonamental del rebuig a SDP passa perquè el PS no vol compartir llistes amb Jaume Bartumeu, segons fonts properes a la formació, ja que les diferències de la major part de la direcció amb l’excap de Govern continuen sent massa grans. Una font del partit va explicar que “vam tardar quinze anys a fer-lo fora i ara no tornarem a ficar-lo a casa”.

El suport a l’acord va ser molt ampli, sobre la base que les circumstàncies i les regles del joc obliguen a pactes per poder tenir opcions de fer un bon resultat a les eleccions. Des del PS es té clar que amb l’actual Llei electoral és necessari poder guanyar a diverses circumscripcions parroquials per tenir possibilitats de governar i, fins i tot, per ser representatius. Els socialdemòcrates serien partidaris de canviar-la per fer-la més justa i que les parròquies menys poblades no acabin tenint la clau de la governabilitat.

Congrés de validació

La decisió final de fer la plataforma conjunta queda, però, subjecta a allò que decideixi la militància. Els socialdemòcrates tenen previst que el 28 de juny hi hagi un congrés del partit en què se sotmeti a votació el pacte amb els liberals. Els sondejos que ha anat fent la direcció, segons fonts consultades, entre els comitès parroquials, no ha revelat que hi hagi una oposició al pacte. Fins i tot en algunes territorials, com ara Encamp, està força avançat. El treball en comú contra els demòcrates de les oposicions en alguns comuns com, per exemple, el d’Escaldes-Engordany, Encamp i Andorra la Vella ha facilitat l’entesa. Els descontents serien, segons fonts del PS, molt minoritaris i en tot cas els dubtes es podran fer saber durant el congrés.

La direcció liberal també està a favor de la coalició i es troba amb la necessitat de fer passar l’acord als diferents comitès parroquials i podria ser en un congrés. Un punt important que han valorat els dos partits, segons representants de les dues formacions, és que a més de tenir més possibilitats d’aconseguir alguna territorial estarien en disposició de fer llista a totes o gairebé totes les parròquies. Actualment els dos per separat no tenien capacitat per fer-ho a Canillo, la Massana i Sant Julià de Lòria.

tracking