x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
moviments polítics

Les eleccions es perfilen en dos blocs

Martí reconeix que els demòcrates negocien amb UL i CC per fer coalició, mentre que liberals i PS ja tenen avançat l’acord per anar junts a les territorials
El cap de Govern, Toni Martí, en l'entrega de premis de la cursa popular d'ahir.

Les eleccions es perfilen en dos grans blocs polítics

El cap de Govern, Toni Martí, en l'entrega de premis de la cursa popular d'ahir.

ANA
Actualitzada 14/05/2018 a les 17:28
Toni Martí va confirmar ahir les negociacions amb Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos. El cap de Govern va indicar que ara per ara només estan buscant la manera d’encaixar “els aspectes programàtics” i que estan “molt lluny d’arribar a un acord” per presentar-se de manera conjunta les pròximes eleccions. La negociació per crear un bloc entre demòcrates, UL i CC coincideix amb la que estan mantenint Liberals, el PS i (suposadament) SDP per articular un macropacte per fer llistes conjuntes a les circumscripcions territorials. Les converses estan dibuixant un escenari amb dos grans plataformes que, com a mínim, competirien cara a cara a les territorials, sempre que el PS i Liberals no facin un pas més en la unió i passin a fer també una llista nacional conjunta.
Martí no veu similars les negociacions dels dos blocs. Per al cap de Govern, “nosaltres voldríem anar sols a les eleccions, per defensar la gestió que hem fet, i si podem sumar aliances amb algú més ja es veurà, però crec que ells [PS i Liberals] tenen una altra filosofia que consisteix a tenir independència a les llistes nacionals però fer-ne una de conjunta a les territorials per intentar guanyar DA”. En aquest sentit, va dir que L’A i el PS “van més per feina i ho respecto”.


No tancar portes

Martí va afirmar ahir que “si al final hi hagués un acord amb CC i UL encara hi hauria molta feina per definir en l’àmbit programàtic fins on volem arribar. Potser amb aquestes converses arribarem a un acord però el que fa DA és, bàsicament, no tancar les portes als únics que no ens les han tancat a nosaltres”. Les converses, ja confirmades al Diari per Carles Naudi, també mantenen oberta la possibilitat d’un acord estrictament parroquial, però amb l’opció que els lauredians i els massanencs donessin suport explícit a la llista nacional demòcrata.
L’avançament en les converses entre liberals i socialdemòcrates ha estat un dels detonants de la predisposició de DA, CC i UL a iniciar converses per fer coalició. Liberals i el PS basen el seu projecte en comú a considerar que sumats els vots que podrien aconseguir per separat en diferents parròquies tenen moltes opcions de guanyar alguna candidatura territorial. Fonts de les dues formacions van destacar que la clau del pacte tracta d’explicar que el sistema electoral exigeix aquest tipus d’aliança. L’anàlisi de l’escenari electoral coincidia en els dos partits respecte que és molt difícil que cap d’ells s’imposi en alguna parròquia si va cadascú pel seu compte.

És impossible, segons les fonts consultades, saber com reaccionarà l’elector davant la unió de dos partits històricament contraposats ideològicament, però DA creu que la millor forma de fer front a una gran coalició en contra és crear al mateix temps una gran coalició a favor.

El paper d’SDP
Un dels grans interrogants és saber si finalment SDP entrarà en la plataforma contrària als demòcrates, ja que el retorn a compartir llistes amb Jaume Bartumeu és una circumstància que part dels socialdemòcrates rebutgen. Al mateix temps, part dels liberals, segons membres d’aquesta formació, no són favorables a pactar amb el principal enemic històric com és Bartumeu. Però l’esperit majoritari passa perquè incorporar SDP fa visible que és una plataforma i no un pacte entre el PS i Liberals.


MARTÍ ESTÀ DISPOSAT A NEGOCIAR ALGUNES LLEIS

Les converses que mantenen DA i els consellers independents també tracten la retirada d’algunes lleis que estan ara mateix en tràmit parlamentari i que segurament no hi haurà temps per aprovar-les abans que finalitzi la legislatura. “Ara mateix hi ha moltes lleis en tràmit i estem parlant sobre quines pensem que són prioritàries. Sabem que totes ho són, però és evident que algunes tenen una envergadura política superior a altres”. El cap va respondre d’aquesta manera a les paraules que el conseller d’UL Josep Pintat va fer la setmana passada, en què demanava que es retiressin algunes, com ara la de la Funció Pública. Martí es va defensar dient: “Jo no soc d’aquesta opinió, però sí que és veritat que n’hi ha moltes i totes no es podran aprovar, per això estem parlant amb CC i UL per intentar aconseguir que, almenys, les més importants sí que es puguin votar aquesta legislatura.”
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts