salut

Atida assegura que Andorra se situarà al nivell dels països líders en donacions

Veu bé que sigui automàtic amb consentiment familiar i creu que caldrà més sensibilització

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida) aplaudeix el projecte de llei d’òrgans que regula la donació al país i assegura que permetrà situar Andorra al nivell dels estats capdavanters, com Espanya i França. El vocal de l’entitat, Víctor Torre, considera que la llei, que està pendent d’entrar a tràmit parlamentari i aprovar-se, “cobreix el que havíem demanat, que tingués en compte la donació d’òrgans i els donants”, i “s’equipara sense cap mena de dubte” als estats que lideren el rànquing de donacions.

Torre va celebrar que el país ja disposi d’un text regulador de la donació i se satisfaci així l’objectiu pel qual ara fa tres anys es va crear l’associació. Pel que fa a la donació automàtica d’òrgans, Torre va afirmar que els sembla bé que s’hagi seguit el model espa-nyol de donar la darrera paraula a la família. En aquest sentit, va defensar que ara serà feina de les entitats com Atida sensibilitzar la població de la necessitat de donar els òrgans. “L’important és que es parli en família, amb els éssers propers, i declarar que vols ser donant”, va explicar. D’aquesta manera, va indicar que el fet de tenir un carnet de donant o fer constar la teva voluntat per escrit “tampoc servirà de res perquè la darrera opció sempre la tindrà la família”. “El que ha de fer cadascú és fer una reflexió interna”, va dir, recordant que “un donant amb bona salut pot ajudar a sobreviure vuit persones”, i per tant és “un acte de solidaritat i humanitat”. Torre també va dir que veu com “un avenç molt destacable” que es cobreixi la baixa al 100% dels que donen i va demanar que el procés legislatiu vagi “ràpid”.

50 trasplantaments

Atida quantifica en mig centenar el nombre de trasplantaments d’òrgans de residents, tot i que no es disposa de xifres oficials i podrien ser més. L’entitat valora positivament la firma d’acords amb l’estranger perquè equips mèdics es desplacin en helicòpter al país en el moment de la donació.

tracking