corredor humanitari

Els primers vint refugiats de Síria arribaran a inicis de setembre

El país acollirà vint persones procedents de Síria durant dos anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els primers vint refugiats procedents de la guerra de Síria arribaran aquest mes de setembre al Principat. El Govern va signar ahir el protocol d’acollida amb la Comunitat de Sant Egidi, l’encar­regada de fer part de la selecció i l’acompanyament de les persones que vindran al país, com a mínim, durant els pròxims dos anys. En els propers passos a seguir, l’organització farà una preselecció a Beirut, i dos representants de l’Administració s’hi desplaçaran per tancar aquest procés. En funció d’això, el Govern establirà els recursos necessaris per donar resposta a les necessitats d’aquestes persones.

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va explicar que Govern s’ha “fixat un termini màxim fins a principis del mes de setembre” per acollir els primers refugiats. En aquest sentit, va apuntar que coincideix amb l’inici del curs escolar per tal que els nens i nenes de les famílies acollides puguin començar-lo “amb absoluta normalitat”, va destacar el titular d’Afers Socials.

El secretari general de la Comunitat de Sant Egidi, Cesare Giacomo, va dir que aquest acord obre una “nova via” cap a Europa. “Els corredors humanitaris afavoreixen la integració de les persones gràcies al compromís de les institucions i de la societat civil”, va remarcar. Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va posar l’accent en “l’experiència” d’aquesta organització. “Podrem beneficiar-nos de la Comunitat de Sant Egidi en formacions a les associacions o als agents de l’Administració”, va manifestar.

Perfils molt oberts

Govern donarà prioritat a les famílies amb infants i als col·lectius més vulnerables, tot i que ha definit uns “perfils molt oberts”. Amb tot, Espot va remarcar que aquestes persones hauran de “complir les condicions necessàries” per adaptar-se al país, com ara disposar d’un passaport vigent o un document expedit que acrediti la seva identitat. Des del ministeri, però, estan estudiant múltiples possibilitats per tal que “això no sigui un impediment major”. Un altre criteri que també tindran en compte serà el coneixement “mínim” de francès, anglès o castellà per part d’un dels membres adults de la família.

Espot va explicar que ja hi ha un “protocol d’acollida molt desenvolupat que s’haurà de polir i individualitzar” una vegada hi hagi un “perfil concret de les persones o les famílies que acollirem”. Així, va confirmar que ja hi ha identificats pisos i allotjaments que estaran cedits per associacions o bé que actualment són propietat de Govern. “Des d’aquest punt de vista no tenim cap problema”, va assegurar.

Les persones refugiades al Principat tindran unes prestacions garantides, com ara l’accés al sistema sanitari o al sistema escolar, establertes a la Llei de protecció temporal i transitòria, en vigor el passat 19 d’abril. En aquest sentit, Espot va remarcar que les famílies acollides podran optar a qualsevol dels tres sistemes escolars “en funció de les seves necessitats concretes”. També tindran a disposició l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell per a nens amb capacitats especials.

D’altra banda, Espot també va avançar que es posaran totes les facilitats perquè “les persones que tinguin la capacitat i la voluntat de treballar” ho puguin fer. Per això va subratllar el paper del representant personal, una figura que es desprèn de la llei de protecció temporal i que té l’objectiu d’acompanyar aquestes persones en el procés d’immersió al país.

Vint refugiats, de moment

Per ara Govern preveu acollir vint persones fugides de Síria durant els pròxims dos anys. Amb tot, Espot creu que “potser no caldrà esperar dos anys i potser en podrem acollir més”, tot i que va subratllar que caldrà veure

“com funciona” aquesta primera acollida.

Passats aquests dos anys s’hauran de trobar unes “modalitats alternatives” perquè l’estada d’aquestes persones al país continuï tenint una empara legal. En aquesta línia, Espot va dir que llavors potser ja hi haurà el dret a asil, al qual es podrien acollir, però segons el ministre “l’ideal seria que no fos això” i que s’integressin a partir de les autoritzacions d’immigració ordinàries existents o bé que poguessin tornar al seu país per la finalització de la guerra.

Sobre la futura llei d’asil, el ti-tular d’Afers Socials va confirmar que no es començarà a treballar fins a la propera legislatura. “Tenim una sèrie de projectes normatius que hem d’atendre amb caràcter urgent”, va informar Espot.

ELS FETS

La guerra de Síria ha suposat la fugida de milions de persones d’aquest país des del 2011, en el marc d’una crisi humanitària.

El Govern es va comprometre a tirar endavant una llei per acollir persones refugiades l’any 2015 que finalment es va aprovar aquest mes de març i va entrar en vigor el 19 d’abril.

Des del febrer del 2016 la Comunitat de Sant Egidi ha enviat prop de 1.500 refugiats de Síria a altres països europeus, com ara a França i a Bèlgica.

L’acord d’ahir suposa l’activació del corredor humanitari que permetrà l’arribada de 20 persones refugiades el proper mes de setembre.

La Comunitat de Sant Egidi participarà en la preselecció i selecció de les persones i en farà un acompanyament fins la seva arribada al país.

Els primers vint refugiats de Síria arribaran a inicis de setembre

tracking