Justícia

Aval del Tribunal Superior al pla de pensions de la Funció Pública

Tomba el recurs presentat per una seixantena de policies i agents penitenciaris que buscava la revocació de la reforma

Aval del Tribunal Superior al pla de pensions de la Funció PúblicaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha desestimat el recurs presentat per una seixantena de policies i agents penitenciaris contra l’aplicació del nou règim de jubilació establert un cop es va aprovar l’any 2014 la llei que regula el pla de pensions de la Funció Pública. El recurs es va presentar contra la sentència de la Batllia, que va desestimar les demandes acumulades interposades pels agents contra la desestimació per part del Govern d’un recurs de reposició relacionat amb els actes d’aplicació del nou règim de jubilació.

Els policies i carcellers demanaven la revocació de la Llei qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la Funció Pública, entre altres raons, perquè la consideraven inconstitucional i sol·licitaven una compensació al Govern i al Consell General per la quantitat de diners que consideraven que havien deixat de guanyar des que va entrar en vigor el nou text. En la vista celebrada el passat 20 de febrer, la representació lletrada dels demandants va denunciar que l’executiu no havia fet cap estudi sobre la viabilitat de la reforma i que en cinc anys el pla seria inassumible. També va argumentar que s’haurien hagut de tenir en compte les particularitats dels treballadors en funció de la seva antiguitat i que s’hauria d’haver donat una resposta més concreta avaluant l’any en què van entrar i els drets que havien acumulat amb el pas dels anys.

També va censurar que la reforma dels complements de pensió dels membres de la policia i dels agents penitenciaris es fes a través d’una llei general o ordinària quan són cossos que estan regits per una llei especial.

La defensa del Govern, per la seva banda, va dir que la reforma està dins dels paràmetres que marca la Constitució i que en cap cas la norma és arbitrària. El lletrat va indicar que “podem estar d’acord o no amb la Llei, però no podem dir que no està conforme a la Constitució”, després d’afirmar que estava demostrat que el sistema anterior era “insostenible”.

Els magistrats del Superior censuren els apel·lants, que malgrat que impugnen diversos actes administratius d’aplicació de la llei, no al·leguen cap vici de nul·litat o d’anul·labilitat que sigui específic d’aquests actes administratius, sinó que la seva discrepància va adreçada contra el contingut de la llei. L’objecte del procés, diuen, es circumscriu a examinar si es pot plantejar un procés d’anticonstitucionalitat i que no es pot discutir el contingut de la llei com si es tractés d’un acte de l’Administració.

La sala administrativa entra a examinar si hi ha indicis d’inconstitucionalitat a la llei del pla de pensions de la Funció Pública i arriba a la conclusió que no procedeix a plantejar un procés incidental davant del Tribunal Constitucional. Els magistrats fan ús de la jurisprudència per sentenciar que la llei no vulnera el principi de la no retroactivitat ni afecta els drets adquirits dels funcionaris. I no ho fa perquè en el moment que van accedir al cos no tenien un dret adquirit a jubilar-se en les condicions vigents en el moment de fer-ho, sinó una “mera expectativa”. Per tant, el Consell General podia modificar aquestes condicions de cara al futur.

El Superior també recorda que la llei, en ser qualificada, pot modificar les dels cossos especials.

L'ADJUDICACIÓ DE L'ESTACIÓ D'AUTOBUSOS VA SER IRREGULAR

El Tribunal Superior ha anul·lat l’edicte amb el qual es van adjudicar de manera directa el 2016 les obres de construcció de l’Estació Nacional d’Autobusos a la mateixa empresa que havia guanyat la licitació per fer els treballs d’urbanització a la zona del Prat del Rull. El Col·legi d’Arquitectes havia presentat una demanda administrativa contra l’executiu en considerar que el projecte de construcció dels vials no guardava cap relació amb el projecte d’edificació de l’estació, i que s’hauria d’haver fet un nou concurs obert als arquitectes i als enginyers per a la redacció del projecte i construcció de l’equipament que just fa un any que està en servei.

La Batllia havia tombat en primera instància la demanda administrativa dels arquitectes que ara, amb la sentència favorable del Superior, podrien reclamar una indemnització al Govern en considerar que “han patit un greu perjudici per la il·legalitat comesa per l’executiu”.

El Govern, en el seu escrit, justificava l’adjudicació directa en el fet que el projecte d’urbanització estava molt lligat al de l’estació i que per tant era una ampliació del contracte inicial. Segons els magistrats, el projecte de construcció de l’estació d’autobusos és “antic i independent” al dels vials d’urbanització del Prat del Rull, i per tant “la construcció de l’estació no constitueix una part de la dels vials”. El Superior conclou que es tracta de dos projectes diferenciats i que la redacció del projecte de construcció de l’estació s’hauria d’haver licitat conforme la Llei de contractació pública. En no haver-ho fet, considera que el procediment usat “no és ajustat a dret”.

tracking