El conseller de la comunitat portuguesa està a la Comella

El secretari d’Estat haurà de decidir si el destitueix per un presumpte delicte sexual

El conseller de la comunitat portuguesa està a la ComellaXavier Pujol

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

El conseller de les comunitats portugueses a Andorra, David Borges, es troba en presó provisional des de divendres passat per un presumpte delicte sexual. El resident, de 36 anys, va ser detingut dimecres al migdia a Escaldes-Engordany per haver mantingut relacions sexuals amb un noi de 14 després que la família del menor denunciés l’afer, que tant l’adult com el jove haurien declarat que va ser consentit. Borges, que també és president de la Casa de Portugal, va ser elegit conseller el 6 de setembre del 2015 en uns comicis en què només van participar el 3% dels 1.400 electors censats. El de conseller de les comunitats portugueses és un càrrec públic escollit pels residents que actua com a òrgan consultiu del govern lusità pel que fa a les polítiques relatives a l’emigració dels portuguesos a l’estranger.

Etiquetes:

Ara Portugal haurà de decidir si cessa Borges com a conseller. La llei que defineix les competències i funcionament d’aquest organisme apunta com a causa de suspensió del mandat el d’un conseller que es vegi implicat en un procediment penal a Portugal o a l’estranger. I hi afegeix que serà el representant diplomàtic o consular que pertoqui l’encarregat de comunicar a un responsable d’Exteriors el processament perquè decideixi sobre la suspensió de l’electe i el possible successor.

Decisió de Carneiro

Fonts consulars portugueses van apuntar que la decisió de destituir Borges recau en el secretari d’Estat de les comunitats portugueses, José Luis Carneiro. En cas de suspendre el mandat de Borges, el substitut seria el suplent de la seva candidatura, José Manuel da Costa, que disposaria d’un termini de quinze dies per acceptar el càrrec.

L’apartat de la llei que regula el cessament d’un conseller (amb la consegüent pèrdua del mandat) implicat en procediments penals preveu l’aixecament de la suspensió si l’acusat és absolt. Tanmateix, perdria definitivament la condició d’electe en cas de condemna amb pena privativa de llibertat, alhora que se l’inhabilitaria també a ser novament escollit. La llei delega l’última paraula en el responsable governamental d’emigració i de les comunitats portugueses, en aquest cas Carneiro, que segons van informar fonts consulars està informat del cas i pendent d’emetre una decisió sobre el mandat de Borges.

El Consell de les Comunitats Portugueses està format per 80 membres que són escollits pels ciutadans portuguesos per a un mandat de quatre anys. Entre les seves tasques hi ha la d’emetre opinió i formular propostes sobre totes aquelles matèries que afectin els portuguesos que viuen fora del seu país. Borges, conegut en el món de l’associacionisme per la seva tasca a la Casa de Portugal, va accedir al càrrec de conseller amb l’objectiu d’aconseguir estendre l’ensenyament de la llengua portuguesa a les escoles andorranes i que hi hagi més relacions empresarials i culturals amb el país, a més de fomentar les activitats entre els joves.

tracking