Treball

Els sindicats critiquen la proposta de la CEA

L’USdA diu que la reforma de les pensions que va presentar la patronal “és una vergonya”

Els sindicats critiquen la proposta de la CEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats van criticar durament la proposta de reforma de les pensions que va presentar el representant de la CEA al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jordi Galobardas, aquesta setmana, segons la qual caldria congelar les cotitzacions laborals però incrementar els punts de vellesa, dels 9,6 actuals fins als 21. Pel secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, la proposta “és una vergonya i el primer que caldria fer abans de res és encarregar un estudi seriós de la gestió que s’ha fet del SAAS i de la CASS els dar­rers anys”. En aquest sentit, va declarar que “de la CEA ja no em sorprèn res, però veig que encara queden algunes persones amb dos dits de front i per això, la resta de membres [del consell d’administració] hi van votar en contra”. Ubach ironitzava afirmant que “si seguim així, els empresaris ens acabaran proposant que tinguem la jubilació amb la caixa de pi”, ja que una persona no cobraria tot el que ha cotitzat fins als 82 anys. El secretari general de l’USdA seguia criticant la proposta, tot afirmant que “se’ls està escapant de les mans i haurien d’entendre que una persona que ha cotitzat 40 anys, jubilant-se als 65 anys ja ha fet prou”.

Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, mantenia el to crític i acusava l’executiu de formar part de la patronal. Aquesta proposta “està feta a la mida dels empresaris i Govern farà el que li digui la patronal perquè, al capdavall ells també són patrons i com a tals no faran una reforma que signifiqui tirar-se pedres sobre la seva taulada”. La solució, segons indicava, “és fer una taula negociadora amb la participació dels sindicats, però això ja ha quedat reiteradament demostrat que no passarà, ja que només ens escolten per temes d’imatge”, es lamentava, i posava l’exemple del codi de relacions laborals, on “Govern ens va demanar que féssim aportacions i encara és hora que ens cridin per comentar-les, ara bé, les de la patronal sí que s’han tingut en compte”.

El secretari de l’USdA també acusava el Govern d’incompareixença en aquest camp i comentava que “en aquest país funcionem només amb dues potes i ens falta la tercera, que és l’executiu. Ells només hi són per agafar diners de la CASS, però no per resoldre problemes com aquest”, indicava, mentre recordava que “la compra de l’antic Hospital de Santa Coloma es va fer amb diners de la CASS i mai els va tornar”. Ubach no descarta apujar les cotitzacions, “però sí que exigim que el treballador pagui una tercera part del que posi l’empresari, com passa a tot el món”, i carregava contra l’executiu perquè “gràcies a les mesures socials empreses pel Govern dels millors, avui a Andorra les cotitzacions es financen al 50% entre els treballadors i els empresaris”.

EL SIPAAG VOL QUE ES RATIFIQUIN ELS DRETS SINDICALS DE LA CARTA SOCIAL EUROPEA

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va redactar un comunicat, amb motiu de la diada de l’1 de maig, on demana que es ratifiquin tots els punts que inclou la carta social europea, ja que dels 31 articles només se n’han aprovat 22 i en queden fora els que fan referència als drets sindicals i laborals. Segons el Sipaag, no es va ratificar l’article 6 sobre la negociació col·lectiva, que inclou el dret de vaga. Tampoc el 21, sobre el dret dels treballadors a la informació de l’estat de l’empresa, o el 22, sobre el dret a participar en la millora de les condicions de treball, “la base de la negociació col·lectiva”, afirma. El sindicat recorda que l’executiu tampoc ha mirat d’aprovar l’article 26 que decreta el dret dels treballadors a no ser acomiadats sense que hi hagi raons vàlides, o en cas que passi, a rebre una indemnització adequada, ni tampoc el 27, que estableix la conciliació laboral. La manca de ratificació d’aquests articles fa que l’executiu “no tingui cap obligació jurídica per a respectar el dret a negociar, a fomentar la negociació col·lectiva”, sentencien.

tracking